Росія відкидає стратегічні переговори з США і погрожує зростанням ядерної напруги

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розкритикував США за підтримку України та попередив про ризики конфронтації між ядерними державами, в той самий час виключивши будь-які дискусії щодо стратегічної безпеки з Вашингтоном
Росія звинувачує США в ескалації протистояння в Українї. Фото - euronews.com

Уже все більше і більше говорять про пряме зіткнення ядерних держав. Стримуючих факторів на Заході стає все менше.

– сказав Лавров журналістам у четвер на своїй щорічній прес-конференції в Москві.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, він також звинуватив США та їхніх європейських союзників в ескалації протистояння з Москвою через неспровоковане вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, яке спричинило найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни.

Ми не бачимо жодних підстав не тільки для додаткових спільних заходів з контролю над озброєннями, але й для будь-яких розмов із США про стратегічну стабільність в цілому

– сказав він.

Лавров зробив свою заяву під час підготовки поїздки до Нью-Йорка на засідання Ради Безпеки ООН наступного тижня. Росія неодноразово вдавалась до бряцання ядерною зброєю, оскільки її сили похитнулися під час вторгнення, яке мало тривати лише кілька днів, викликаючи засудження з боку США та НАТО, а також країн, включаючи Китай та Індію, які оголосили більш нейтральну позицію щодо війну.

ядерна зброя
Комплекс РС-24 Ярс. Фото – ЗМІ РФ

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив у червні, що адміністрація Байдена прагне обговорити з Росією контроль над озброєннями через кілька місяців після того, як президент Володимир Путін призупинив участь своєї країни в ядерному договорі СНО.

Договір, термін дії якого закінчується в 2026 році, став останньою угодою між двома найбільшими ядерними державами, яка обмежує їхні арсенали стратегічної зброї. Президент США Джо Байден назвав вихід Путіна «великою помилкою», водночас заявивши, що немає жодних ознак наміру Росії застосувати ядерну зброю.

Лавров послідовно захищав вторгнення Росії в Україну всупереч широкому міжнародному засудженню, хоча він неодноразово заперечував, що Москва планувала атаку за кілька тижнів до початку війни.

Україна та її союзники кажуть, що війна припиниться негайно, якщо російські війська вийдуть з окупованої території. Путін каже, що Росія продовжить війну, щоб «демілітаризувати» Україну та не дати їй приєднатися до Північноатлантичного альянсу.

Під санкціями США та інших країн Великої семи, а також Європейського Союзу, Лавров намагається послабити спроби дипломатичної ізоляції Росії через війну, зміцнюючи відносини з державами глобального півдня, а також Індією та Китаєм.

73-річний дипломат є міністром закордонних справ Путіна з 2004 року. Він також є міністром закордонних справ Кремля, який найдовше пропрацював у Кремлі з часів, коли Андрій Громико представляв Радянський Союз протягом понад 28 років холодної війни до 1985 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Китай нарощує кількість ядерної зброї швидше, ніж прогнозувалося раніше

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *