Докази поставок зброї: на супутникових знімках зафіксували завантаження контейнерів на російські судна у порту КНДР

Великобританія передала групі експертів ООН супутникові знімки трьох російських суден, на які завантажують контейнери у північнокорейському порту Наджин
У звіті показано зображення трьох російських кораблів, які завантажують контейнери у північнокорейському порту Наджин. Фото - Міністерство оборони Великобританії

Про це повідомляє The Guardian, у розпорядженні якого опинився звіт військової розвідки Великобританії, інформує «Kreschatic».

Знімки зроблені з вересня по грудень 2023 року. На них потрапили три російські кораблі — «Майя», «Ангара» та «Марія». На них завантажують контейнери перед тим, як відправити до російських портів Далекому Сході, пише видання.

Що було у контейнерах, визначити не вдалося, зазначається у доповіді британської розвідки.

Усі три судна, згадані у доповіді, з 2022 року перебувають під американськими санкціями за зв’язок із компанією Міноборони РФ «Оборонлогістика». Два з трьох судів було ідентифіковано у нещодавньому звіті аналітичного центру Королівського об’єднаного інституту, пише The Guardian. Ще одне судно було ідентифіковано сайтом новин про Північну Корею NK News як «частину групи комерційних судів, які брали участь у численних постачаннях військової техніки та боєприпасів, відправлених КНДР до Росії».

Звіт британської розвідки передали групі експертів ООН із північнокорейського роззброєння, повідомляє The Guardian.

поставки зброі
Карта зі звіту, що містить огляд транспортування вантажів між Росією та Північною Кореєю. Фото – Міністерство оборони Великобританії

У зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW) за 21 січня йдеться, що Росія, ймовірно, активізувала співпрацю з КНДР у рамках зусиль із закупівлі артилерійських снарядів на тлі їхньої нестачі всередині країни. ISW нагадує, що міністерство закордонних справ Північної Кореї 20 січня заявило, що президент Росії на зустрічі із главою відомства висловив готовність відвідати КНДР найближчим часом. Востаннє Путін приїжджав до Пхеньяну з офіційним візитом у 2000 році.

Наприкінці грудня Bloomberg писав, що північнокорейський порт Наджин неподалік кордону з Росією відновив роботу. Видання посилалося на супутникові знімки, зроблені з жовтня до грудня 2023 року. Bloomberg зазначав, що судна в порту відключили датчики, які дозволяють визначити їхнє місце розташування, перетворившись на «кораблі-привиди».

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі в середині жовтня говорив, що КНДР передала Росії понад тисячу контейнерів із військовим спорядженням та боєприпасами.

На початку січня Кірбі також стверджував, що російські війська почали використовувати для обстрілу України балістичні ракети, отримані від Північної Кореї. За його словами, армія РФ використовувала ці ракети під час обстрілів України 30 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року. Генеральний прокурор України Андрій Костін пізніше заявив, що попередні дані показують, що під час обстрілу Харкова 2 січня російські війська використовували ракети, виготовлені у Північній Кореї.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи ці повідомлення, казав, що жодних доказів постачання озброєння з КНДР до Росії немає.

Також раніше ми писали про те, що Північна Корея заявила, що провела успішні випробування гіперзвукової балістичної ракети

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати