ХАМАС відмовився від пропозиції Ізраїлю про припинення вогню у Секторі Газа

Палестинський терористичний рух ХАМАС відхилив пропозицію властей Ізраїлю про нове припинення вогню в секторі Газа терміном на два місяці
Палестинські сім’ї, які тікають з міста Хан-Юніса на півдні Сектора Газа. Фото - timesofisrael.com

Про це агентству Associated Press на умовах анонімності розповів високопосадовець з Єгипту, влада якого разом з Катаром виступають посередниками в переговорах між сторонами близькосхідного конфлікту, повідомляє «Kreschatic».

Як повідомляли ЗМІ, Ізраїль запропонував зупинити бойові дії на два місяці, щоб звільнити всіх заручників, захоплених бойовиками ХАМАС під час нападу на країну в жовтні 2023 року. В обмін на звільнення всіх заручників, що залишилися в живих, і повернення тіл загиблих Ізраїль зобов’язався випустити з в’язниць «значну кількість» палестинських ув’язнених.

Військові ЦАХАЛ на час припинення вогню мають залишити основні населені пункти Сектору Газа, але про остаточне завершення військової операції не йшлося. Також у рамках пропозиції ізраїльський уряд був готовий дозволити вищому керівництву ХАМАС залишити Сектор Газа та переїхати до інших країн.

війна в ізраїлі
Війська ЦАХАЛу, які діють у секторі Газа 23 січня 2024 р. Фото – Israel Defense Forces

За словами єгипетського чиновника, палестинське угруповання відмовилося від плану Ізраїлю, оскільки наполягає на постійному припиненні вогню перед подальшим звільненням заручників. Також лідери ХАМАС відмовляються залишати Сектор Газа, вимагаючи, щоб армія оборони Ізраїлю повністю покинула анклав та дозволила палестинським біженцям повернутися до своїх домівок.

Співрозмовник АР заявив, що Єгипет та Катар зараз розробляють багатоетапну угоду, щоб спробувати усунути взаємні розбіжності сторін конфлікту. Пропозиція включатиме припинення війни, звільнення заручників та висування концепції вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту, пише видання.

У листопаді під час першої угоди про припинення вогню ХАМАС обміняв 108 ізраїльських заручників на палестинців, які утримували в ізраїльських в’язницях. Бойовики ХАМАС продовжують утримувати 136 заручників — 114 чоловіків, 20 жінок та двох дітей.

Також раніше ми писали про те, що Нетаньяху пообіцяв, що продовжить боротьбу в Газі до «абсолютної перемоги»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *