Війна в Ізраїлі: військові на порозі угоди про припинення боїв, Захід заморозив фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців

Американські переговорники досягають прогресу в потенційній угоді, згідно з якою Ізраїль призупиняє військові операції проти ХАМАС у Газі на два місяці в обмін на звільнення понад 100 заручників, повідомляє Associated Press з посиланням на двох високопоставлених чиновників адміністрації Байдена
Ізраїльський солдат, який діє в секторі Газа 28 січня 2024 року. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», чиновники, які побажали залишитися анонімними, сказали в суботу, що нові умови угоди, яка ще не була укладена, включатимуть два етапи, на першому з яких бої припиняться, щоб звільнити решту жінок, літніх і поранених заручників.

Ізраїль і ХАМАС потім намагатимуться опрацювати деталі протягом перших 30 днів паузи для другого етапу, під час якого ізраїльські солдати та цивільні чоловіки будуть звільнені, йдеться у звіті. Повідомляється, що нова угода також закликає Ізраїль дозволити доставляти більше гуманітарної допомоги в Газу.

Очікується, що директор ЦРУ обговорить можливу угоду під час зустрічі у неділю у Франції з керівником ізраїльської розвідувальної служби Моссад, прем’єр-міністром Катару та керівником розвідки Єгипту для переговорів.

Рішення США, Великобританії та інших західних країн заморозити фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців значно погіршить гуманітарну кризу в секторі Газа, попереджають палестинці. Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Швейцарія та Фінляндія приєдналися до США, Австралії та Канади у призупиненні фінансування після того, як БАПОР, Агентство допомоги та організації робіт ООН для Палестини, виявило, що було розпочато розслідування щодо 12 співробітників, які ймовірно брали участь під час атаки 7 жовтня під проводом ХАМАС, у результаті якої загинуло 1140 осіб.

Палестинці, переміщені в Секторі Газа, проходять через імпровізоване наметове містечко в Рафаху, 27 січня 2024 року. Фото – timesofisrael.com

Міністр закордонних справ Ізраїлю заявив, що його країна намагатиметься припинити діяльність БАПОР у Газі після війни.

ХАМАС заявив, що Ізраїль веде «кампанію підбурювання» проти агентств ООН, які доставляють допомогу палестинцям у Газі. У заяві групи бойовиків підкреслюється звинувачення Ізраїлю у «змові» між Всесвітньою організацією охорони здоров’я та ХАМАС, яке агентство ООН відкинуло в п’ятницю.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван тиснув на міністра закордонних справ Китаю Ван І, щоб той використав вплив Китаю, щоб допомогти стримати підтримку Іраном хуситів після їхніх нападів на кораблі в Червоному морі. За словами американського чиновника, Пекін повідомив Вашингтону, що порушить це питання в переговорах з Тегераном. Вашингтон чекає, чи зробить це Китай і наскільки ефективним буде вплив, додав чиновник.

Екіпаж загасив пожежу на борту паливного танкера Marlin Luanda після того, як у п’ятницю судно було вражене протикорабельною ракетою хуситів в Аденській затоці, повідомила торгова компанія Trafigura. Гасіння пожежі підтримували кораблі ВМС Індії, США та Франції. Загиблих і постраждалих на борту немає.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: світ розділився в оцінці рішення Міжнародного суду в справі про геноцид, звільнення заручників під питанням

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version