Війна в Ізраїлі: система охорони здоров`я Гази зруйнована, в переговорах про припинення вогню залишаються «значні прогалини»

Щонайменше 165 палестинців були вбиті і 290 поранені протягом минулої доби, повідомило в неділю міністерство охорони здоров'я Гази. Таким чином, загальна кількість палестинців, убитих під час ізраїльської атаки на сектор Газа з 7 жовтня, досягла 26 422 осіб, не враховуючи тисячі, які, як вважають, поховані під уламками зруйнованих будівель
На знімку, зробленому на півдні Ізраїлю вздовж кордону з Сектором Газа, показано ізраїльські солдати перед танками на позиції після повернення з місії 28 січня 2024 року. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», величезна кількість загиблих сталася незважаючи на проміжне рішення Міжнародного суду, ухвалене минулого тижня про те, що Ізраїль повинен зробити все можливе, щоб уникнути вбивства палестинських мирних жителів.

Палестинські медики та жителі заявили, що Ізраїль продовжує бомбити райони навколо двох головних лікарень у Хан-Юнісі, перешкоджаючи зусиллям рятувальних команд. «Система охорони здоров’я в лікарнях Насера та Аль-Амаль аварійна», — заявив речник міністерства охорони здоров’я Ашраф аль-Кідра.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш звернувся до 10 країн-донорів, які припинили фінансування Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт, переглянути свої дії, заявивши, що агентство та палестинці, які відчайдушно потребують її, не повинні бути покарані через непередбачувані дії десятка співробітників. Гутерреш сказав, що дев’ятьох співробітників БАПОР вже звільнили за ймовірну причетність до нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, і будь-який співробітник ООН, причетний до терористичних актів, буде притягнутий до відповідальності, в тому числі через кримінальне переслідування. Протягом останніх тижнів гуманітарні організації неодноразово попереджали, що звичайним жителям Гази загрожує голод після того, як Ізраїль припинив надходження більшої частини продовольчої допомоги на територію та припинив постачання води.

Чоловік несе поранену дитину, коли палестинці тікають з Хан-Юніса та прямують до Рафаху через ізраїльські атаки. Фото – Reuters

Переговори в неділю, ініційовані Катаром, США та Єгиптом і спрямовані на посередництво в угоді про захоплення заручників між Ізраїлем і ХАМАС, були «конструктивними», але залишаються «значні прогалини», йдеться в заяві офісу прем’єр-міністра Ізраїлю. Повідомляється, що офіційні особи США запропонували початкове 30-денне тимчасове припинення вогню, щоб дати змогу звільнити решту жінок, літніх і поранених ізраїльських заручників. Після цього буде друга 30-денна пауза, коли ізраїльські солдати та заручники-чоловіки будуть звільнені разом зі збільшенням надходження допомоги в Газу.

Ультраправі ізраїльські міністри та міністри, що належать до партії Лікуд Біньяміна Нетаньяху, взяли участь у конференції з питань переселення в Газу, на якій міністр національної безпеки Ітамар Бен Гвір заявив, що ізраїльтянам необхідно «знайти законний спосіб добровільної еміграції [палестинців]», повідомляє газета Haaretz. Міністр зв’язку Шломо Кархі сказав на конференції, що під час війни «добровільність іноді є станом, який ви нав’язуєте [комусь], поки він не дасть свою згоду».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: військові на порозі угоди про припинення боїв, Захід заморозив фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version