Війна в Ізраїлі: конкретної угоди про перемир`я не досягнуто, військові готуються до бойових дій біля кордону з Ліваном

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш зустрінеться з ключовими донорами агентства ООН у справах палестинських біженців БАПОР (UNRWA) у вівторок після того, як Ізраїль звинуватив 12 його співробітників у причетності до терактів 7 жовтня
Стовп диму 30 січня під час ізраїльського бомбардування над Рафахом на півдні Сектора Газа. Фото - timesofisrael.com

Його прес-секретар каже, що зустріч має відбутися в Нью-Йорку.

Як повідомляє «Kreschatic», рамки для угоди, яка може призвести до припинення вогню та звільнення заручників, утримуваних у Газі, були представлені керівництву ХАМАС, заявив у понеділок прем’єр-міністр Катару шейх Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані. Виступаючи після переговорів у Парижі між офіційними особами США, Катару, Єгипту та Ізраїлю, він сказав: «Ми перебуваємо в кращому місці, ніж кілька тижнів тому». Надію висловив і держсекретар США Ентоні Блінкен. США вважають, що переговори «рухаються в хорошому напрямку», але конкретної угоди ще немає, заявив Білий дім.

ХАМАС і Народний фронт звільнення Палестини повторили, що Ізраїль повинен припинити свій наступ і вийти з Гази до того, як відбудеться обмін полоненими. Ізраїль як і раніше виступає проти постійного припинення вогню і хоче зберегти за собою право відновити бойові дії проти ХАМАС – те, що керівництво ХАМАС хоче виключити. Високопоставлений представник ХАМАС Тахер ан-Нуну заявив, що палестинське бойове угруповання хоче «повного і всеосяжного припинення вогню» в Газі.

Агентство ООН з допомоги палестинським біженцям (БАПОР) попередило, що не зможе продовжувати операції в Газі та в усьому регіоні після кінця лютого, якщо фінансування не відновиться. Ізраїль стверджує, що кілька співробітників БАПОР брали участь у нападах 7 жовтня або в їх наслідках, включаючи шкільного консультанта, який нібито викрав ізраїльську жінку. Ряд західних країн, включаючи США та Великобританію, призупинили фінансування агентства, яке надає допомогу понад 5,6 мільйонам палестинських біженців на Близькому Сході. Благодійна організація ActionAid назвала припинення фінансування БАПОР «смертним вироком» для населення Гази.

війна в Ізраїлі
Фото з села на півдні Лівану, де видно клуби диму під час ізраїльського авіаудару на його околицях. Фото – timesofisrael.com

Ізраїльські війська «дуже скоро вступлять у бойові дії» біля північного кордону країни з Ліваном, заявив міністр оборони країни Йоав Галлант. Ізраїльський міністр, звертаючись до військ біля кордону з Газою в понеділок, також попередив, що війна проти ХАМАС «займе місяці», і заявив, що чверть бійців ХАМАС були вбиті і щонайменше ще чверть були поранені. ЦАХАЛ заявив, що завдав авіаударів по об’єктах Хезболли в Лівані. «Ціль включала інфраструктуру Хезболли та спостережний пункт, розташований у південних ліванських районах Маркаба, Тайбе та Марун-аль-Рас», — йдеться в заяві армії.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: система охорони здоров`я Гази зруйнована, в переговорах про припинення вогню залишаються «значні прогалини»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *