Авіаудари США по Іраку та Сирії: що відомо на даний момент

Збройні сили США атакували щонайменше 85 цілей в Іраку та Сирії і не планують бомбити Іран, що призвело б до величезної ескалації
Бомбардувальник B1, який використовується американськими військовими для атак. Фото - military.com

США здійснили повітряний штурм кількох об’єктів в Іраку та Сирії, які використовували підтримувані Іраном збройні формування, у відповідь на удар безпілотника, внаслідок якого минулими вихідними у Йорданії загинули троє американських військовослужбовців.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, Центральне командування США заявило, що ці удари були нанесені по загону Кудс Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і афілійованим з ним ополченцям. У ньому сказано, що збройні сили США завдали ударів по більш ніж 85 цілям, включаючи «операції командування та управління, центри розвідки, ракети, сховища безпілотних транспортних засобів, а також об’єкти логістики та ланцюги постачання боєприпасів», що належать групам ополчення та їхнім спонсорам КВІР.

У заяві, оприлюдненій після початку атак, Джо Байден попередив: «Сполучені Штати не прагнуть до конфлікту на Близькому Сході чи де-небудь ще в світі. Але нехай знають усі ті, хто може заподіяти нам шкоду: якщо ви завдасте шкоди американцеві, ми відповімо».

США заявили, що наразі «вразили саме те, що хотіли». Генерал-лейтенант Дуглас Сімс, директор з операцій Об’єднаного штабу, сказав, що час ударів визначався погодою, а найкраща погода була в п’ятницю. «Початкові ознаки свідчать про те, що ми влучили саме в те, що хотіли вразити кількома вторинними вибухами, пов’язаними з боєприпасами та логістикою», — сказав він.

Щонайменше 18 підтримуваних Іраном бойовиків були вбиті внаслідок ударів у східній Сирії, повідомляє Сирійська обсерваторія з прав людини. Щонайменше 26 важливих об’єктів, де розташовувалися проіранські угруповання, включаючи склади зброї, було знищено під час рейдів, які включали велику частину східної Сирії поблизу кордону з Іраком. Про це AFP повідомила моніторингова група.

Представник іракських військових заявив, що повітряні удари США були завдані по прикордонним районам Іраку, попередивши, що напади можуть викликати нестабільність у регіоні. Ях’я Расул сказав у заяві, переданій Reuters: «Ці авіаудари є порушенням суверенітету Іраку, підривають зусилля іракського уряду та становлять загрозу, яка може призвести до жахливих наслідків для Іраку та регіону».

Вежа 22
Вигляд із супутника військового форпосту США, відомого як Вежа 22. Фото – Planet Labs

Представники США заявили CNN, що у США немає плану бомбардування Ірану, що призвело б до значної ескалації. Представники адміністрації неодноразово наголошували, що Вашингтон не має наміру вступати у війну з Іраном, незважаючи на звинувачення в тому, що він озброїв групи, які стоять за нападом на Tower 22. Раніше Іран також попереджав США не завдавати прямого удару по території Ірану, заявивши, що якщо США діятимуть таким чином, їх відповідь буде швидкою та драматичною.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у п’ятницю: «Це початок нашої відповіді. Президент розпорядився про додаткові дії, щоб притягнути КВІР та пов’язані з ним збройні формування до відповідальності за напади на сили США та коаліції. Вони розгортатимуться у час і в місцях, які ми виберемо».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США готують багаторівневу відповідь на вбивство американських солдат

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *