Ентоні Блінкен терміново летить в Саудівську Аравію: стала відома мета візиту

Держсекретар США Ентоні Блінкен найближчими годинами прибуде до Саудівської Аравії з п’ятим візитом до регіону з жовтня
Держсекретар США Ентоні Блінкен махає рукою, сідаючи на борт літака до Саудівської Аравії. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, його візит відбувається після того, як США завдали ударів у відповідь по об’єктах, пов’язаних з Іраном, в Іраку та Сирії, а також по об’єктах повстанців-хуситів у Ємені під час останньої ескалації конфлікту, який поширюється на Близький Схід.

Ця поїздка також відбувається в той момент, коли адміністрація Байдена поступово демонструє певне розчарування в Ізраїлі, оскільки в четвер були введені санкції проти екстремістських поселенців, хоча США відкинули міжнародні заклики до Ізраїлю припинити свою військову кампанію.

удари по Ємену
Збройні сили США і Великої Британії завдають ударів по об’єктах хуситів в Ємені. Фото – Центральне командування США

Обговорювана пропозиція про припинення вогню, розроблена під час переговорів тиждень тому в Парижі за участю керівника ЦРУ та ізраїльських, катарських і єгипетських офіційних осіб, призведе до призупинення бойових дій на перші шість тижнів, після чого ХАМАС звільнить заручників, захоплених 7 жовтня, в обмін на палестинських полонених, повідомило джерело AFP в ХАМАС.

Під час своєї поїздки Блінкен відвідає Ізраїль, а також Єгипет і Катар, ключовий посередник в переговорах з ХАМАС, який контролює Смугу Гази та має офіс у Досі.

Блінкен, виступаючи в понеділок після зустрічі у Вашингтоні з прем’єр-міністром Катару шейхом Мухаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані, сказав, що є «реальна надія» на успіх «хорошої, сильної пропозиції [про припинення вогню]».

Катар також висловив оптимізм, хоча ХАМАС заявив, що угоди ще немає, а в Ізраїлі також є розкол із яструбами, які виступають проти уявних поступок ХАМАС.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в переговорах про припинення вогню залишаються «значні прогалини»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *