Бос японської мафії Якудза намагався продати Ірану ядерні матеріали для виготовлення бомби

Японського злочинного авторитета звинувачують у спробі переправити до Ірану ядерні матеріали для виготовлення бомби
Японського кримінального авторитета звинувачують у торгівлі ядерними матеріалами. Фото - Reuters

Ймовірні злочини Такеші Ебісави та таїландця Сомфопа Сінгхасірі були викриті під час секретної операції DEA (Управління боротьби з наркотиками – агентство у складі Міністерства юстиції США), повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Telegraph.

60-річного Такеші Ебісаву звинувачують у показі зразків урану та плутонію, перевезених із М’янми до Таїланду, таємному агенту Управління по боротьбі з наркотиками (DEA).

У спецоперації агент DEA видавав себе за торговця наркотиками та зброєю та стверджував, що мав доступ до іранського генерала. Пізніше було виявлено, що зразки вилученого матеріалу містили уран і збройовий плутоній.

ядерні матеріали
У зразках вилучених матеріалів було виявлено уран. Фото – Окружний суд США

Ебісава та співобвинувачений Сомпхоп Сінгхасірі, 61-річний тайець, звинувачуються в торгівлі наркотиками, зброєю та ядерними матеріалами. Прокуратура звинувачує Ебісаву як лідера Якудзи, японської мережі банд злочинного світу.

Енн Мілграм, адміністратор DEA, сказала, що ці звинувачення являють собою «надзвичайний приклад розбещеності наркоторговців, які діють з повною зневагою до людського життя».

У своїй заяві вона додала:

Відповідачі торгували наркотиками, зброєю та ядерним матеріалом, дійшовши до того, що пропонували уран і збройовий плутоній, повністю усвідомлюючи, що Іран використає їх для ядерної зброї.

За даними прокуратури, ядерний матеріал надійшов від невстановленого лідера «етнічної повстанської групи» в М’янмі, яка займалася видобутком урану в країні.

Згідно з судовими документами, Ебісава запропонував лідеру угруповання продавати через нього уран іранському генералу для фінансування покупки зброї.

За словами прокурорів, лідер М’янми надав зразки, у яких федеральна лабораторія США виявила уран, торій і плутоній.

ядерні матеріали
Фото – Окружний суд США

Лабораторія прийшла до висновку, що «ізотопний склад плутонію» є збройовим, тобто достатньо його буде придатним для використання в ядерній зброї.

Ебісава був серед чотирьох осіб, яких заарештували в квітні 2022 року в Нью-Йорку й висунули звинувачення в міжнародній торгівлі наркотиками та вогнепальній зброї. Нові звинувачення містяться в заміненому обвинувальному акті.

Прокурор США Даміан Вільямс звинуватив Ебісаву в тому, що він «знав, що цей матеріал буде використано для розробки програми створення ядерної зброї, а збройовий плутоній, який він перевозив, якщо він буде вироблений у достатній кількості, міг бути використаний для цієї мети».

Помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен додав: «Страшно уявити наслідки, якби ці зусилля вдалися».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ядерну зброю створили за божим промислом – кремлівський патріарх Кирило зробив нову заяву

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *