Путін вів переговори про обмін Навального за кілька годин до його смерті – ЗМІ

Президент Росії Володимир Путін обговорював можливість обміну Олексія Навального на заарештованих на Заході росіян за кілька годин до смерті політика
Путін обговорював обмін Навального за кілька годин до його смерті. Фото - росЗМІ

Про це повідомляє видання «Агентство» з посиланням на чотири джерела, знайомі з переговорами, інформує «Kreschatic». За словами двох співрозмовників видання, приблизно за чотири години до появи перших повідомлень про смерть Навального Путін провів особисту зустріч із бізнесменом Романом Абрамовичем. Одне із джерел стверджує, що під час цієї зустрічі президент на словах висловив згоду на обмін.

У свою чергу журналіст-розслідувач Христо Грозєв вважає, що згода президента була удаваною.

Думаю, що це було або прикриттям планів про вбивство, або стратегічним ходом, щоб довести переговори майже до кінця, думаючи що раз Німеччина погодилася принципово віддати Вадима Красікова, то за відсутності Навального вони погодяться його обміняти і на іншого, не настільки важливого для Путіна ув’язненого.

– заявив Грозєв.

смерть Навального
Фото – росЗМІ

Джерела «Агентства» також розповіли про переговорний процес, який, за їхніми даними, розпочався навесні 2023 року і тривав до того, як стало відомо про смерть Навального. Влітку Німеччина висловила принципову згоду на обмін Навального, проте у вересні переговори призупинилися після виходу матеріалу The Wall Street Journal, в якому йшлося про те, що західні чиновники допустили включення Навального до угоди щодо обміну ув’язненими між Росією та Заходом. Переговори відновилися в грудні, коли політика етапували до колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Як пише «Агентство», тоді родина Навального переконала Захід, що розпочалася підготовка «до чогось поганого».

Джерела також розповіли, що під час переговорів Росія висловила готовність передати Заходу не лише Навального, а й кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича та відставного американського морпіха Пола Уїлана. Джерела стверджують, що у відповідь західні країни були готові видати імовірного офіцера ФСБ Вадима Красікова, засудженого в Німеччині до довічного ув’язнення за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі у 2019 році. Одне з джерел також заявило, що в процесі переговорів згадувався засновник компанії «М13» Владислав Клюшин, якого у США визнали винним у зламі комп’ютерних мереж американських компаній та інсайдерської торгівлі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Кремлі прокоментували похорони Навального

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати