Про капітуляцію Києва не йшлося – у Ватикані виправдовуються за слова Папи Римського про «білий прапор»

Представник Ватикану Маттео Бруні заявив, що Папа Римський Франциск не мав на увазі, що Україна має здатися Росії, коли говорив про те, що «сильніший за всіх той, хто думає про народ, має сміливість підняти білий прапор і вести переговори»
Папа Римський Франциск тисне руку Володимиру Зеленському у Ватикані, 13 травня 2023 р. Фото - Vatican Media

Як повідомляє «Kreschatic», фрагмент інтерв’ю, де Папа Римський каже про це, опублікувала швейцарська мовна компанія RSI, пише видання pozitciya.com.ua. Журналіст запитав у Франциска:

В Україні є ті, хто закликає до сміливості здатися, показати білий прапор. Але інші кажуть, що це дасть легітимність тому, хто має більшу силу. Що ви думаєте про це?

Папа Римський відповів:

Це інтерпретація. Але я вважаю, що сильнішим є той, хто бачить ситуацію, той, хто думає про людей, той, хто має сміливість підняти білий прапор і вести переговори. І сьогодні ви можете вести переговори за допомогою міжнародних держав. Слово “переговори” – це сміливе слово. Коли ти бачиш, що зазнаєш поразки, що справи йдуть не дуже добре, треба мати сміливість вести переговори. Вам соромно, але скільки смертей закінчиться?

Вчасно домовляйтесь, шукайте країну, яка виступить посередником. Сьогодні, наприклад, у війні в Україні є багато бажаючих виступити у ролі посередників. Туреччина запропонувала себе для цього. Та інші. Не соромтеся вести переговори, доки ситуація не погіршилася.

– заявив Франциск.

Папа Римський
Фото – Reuters

Незабаром слова Папи Римського прокоментував представник Ватикану Маттео Бруні. За його словами, Франциск не мав на увазі, що Україна має здатися. Він зазначив, що Франциск закликав до припинення вогню та переговорів.

Reuters зазначає, що інтерв’ю папи римського було записано у лютому. Агентство також пише, що Франциск уперше використав такі терміни як «білий прапор» або «поразка», обговорюючи війну в Україні.

Представник Ватикану зазначив, що Папа Римський застосував термін «білий прапор» через те, що його вжив журналіст, який поставив запитання. Він використав його «для позначення припинення бойових дій та перемир’я, досягнутого завдяки сміливості переговорів», додав Бруні.

Папа Римський Франциск неодноразово виступав проти війни в Україні та закликав сторони конфлікту до миру. Франциск також кілька разів оголошував бажання стати посередником у переговорах між Росією та Україною.

8 березня президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина готова провести мирний саміт із врегулювання війни в Україні за участю Росії. Президент України Володимир Зеленський у відповідь заявив, що «нехай спочатку цивілізовані країни світу розроблять детальний [мирний] план і матимуть результат, а вже потім залучатимуть представників Росії».

Нагадаємо, також ми писали про те, що Китай прокоментував можливі мирні переговори між Росією та Україною

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *