Іран обіцяє «рішучу відповідь» на атаку Ізраїля та вбивство двох своїх генералів

У результаті ізраїльського авіаудару по комплексу посольства Ірану в Сирії загинули кілька людей, у тому числі високопоставлений військовий командувач, повідомили іранські та сирійські державні ЗМІ, що посилило напруженість між давніми ворогами
Ізраїльський удар по посольству Ірану в Сирії вбив двох іранських генералів і кількох офіцерів. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, згідно з наявними даними, серед убитих був Мохаммадреза Захеді, високопоставлений іранський генерал, пов’язаний з Корпусом вартових ісламської революції (КВІР). За даними Associated Press, представники КВІР заявили, що під час нападу також загинули другий генерал і п’ять офіцерів.

Захеді служив головою сухопутних сил КВІР у 2000-х роках, а також очолював їхні сили Кудс у Сирії та Лівані з 2008 по 2016 рік. Іранське напівофіційне інформаційне агентство Tasnim заявило, що заступник Захеді також був серед убитих, не вказуючи, звідки воно взяло цю інформацію.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахіан заявив, що Ізраїль має бути притягнутий до відповідальності за наслідки нападу, тоді як представник країни в Сирії пообіцяв «рішучу відповідь».

посольство Ірану в Сирії
Фото – Bloomberg

Ізраїльські офіційні особи не підтвердили удар. «Я не буду коментувати будь-які удари, які публікуються в іноземних ЗМІ», — сказав Даніель Хагарі, речник Армії оборони Ізраїлю. Але він сказав, що Ізраїль продовжить робити будь-які кроки, які служать його військовим цілям.

Протягом багатьох років Ізраїль регулярно завдавав ударів по цілях у Сирії. Уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху посилив ці атаки після того, як у жовтні в секторі Газа почалася війна з ХАМАСом, підтримуваним Іраном угрупуванням, яке США та Європейський Союз визнали терористичною організацією.

За даними ізраїльської влади, ХАМАС убив близько 1200 людей і викрав ще 250 під час свого вторгнення на південь Ізраїлю. За даними Міністерства охорони здоров’я Гази, керованого ХАМАСом, у результаті жорстокої наземної та повітряної кампанії Ізраюлю у відповідь загинуло понад 32 000 палестинців. Відтоді сотні ополченців, яких підтримує Іран, перемістилися від іраксько-сирійського кордону, щоб бути ближче до Ізраїлю.

29 березня сирійські державні ЗМІ повідомили, що ізраїльські авіаудари по ракетному складу в Сирії вбили десятки людей, у тому числі членів Хезболли.

Останніми роками прихована війна між Ізраїлем та Іраном затихає і вщухає, в основному через проксі Ірану, таких як ХАМАС і хусити в Ємені, які кажуть, що їхні триваючі напади на судноплавство в Червоному морі є помстою за удари Ізраїлю в Газі.

Також раніше ми писали про те, що Ізраїль завдав авіаударів по Сирії: повідомляється про десятки загиблих

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *