В Каїрі пройдуть нові переговори щодо припинення вогню в Газі і звільнення заручників

Очікується, що американські та ізраїльські переговірники в Каїрі на вихідних відновлять зусилля щодо досягнення угоди про припинення вогню та звільнення заручників у війні, яка вирує майже півроку
Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху (ліворуч) і голова Моссаду Девід Барнеа. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, напередодні переговорів президент США Джо Байден написав лідерам Єгипту та Катару, закликаючи їх чинити тиск на ХАМАС, щоб той погодився на припинення вогню в Газі та дотримувався угоди, сказав AFP у п’ятницю ввечері високопоставлений чиновник адміністрації.

США, Катар і Єгипет місяцями вели кулуарні переговори щодо припинення вогню та обміну заручників на палестинських полонених, але не досягли жодного прогресу після тижневого перемир’я в листопаді.

У Білому домі підтвердили, що переговори відбудуться цими вихідними в Каїрі, але не стали коментувати повідомлення американських ЗМІ про те, що в них візьмуть участь директор ЦРУ Вільям Бернс, керівник ізраїльської розвідки Девід Барнеа, прем’єр-міністр Катару Мохаммед бін Абдулрахман Аль-Тані та начальник єгипетської розвідки Аббас Камель.

припинення вогню в Газі
Прем’єр-міністр Катару Мухаммед бін Абдулрахман Аль-Тані, глава ЦРУ Вільям Бернс і глава єгипетської розвідки Аббас Камель. Фото – timesofisrael.com

Ізраїль і ХАМАС, які ведуть переговори про припинення вогню в Газі через посередників, обмінялися звинуваченнями за відсутність прогресу, повідомляє AFP.

Цей основний факт залишається: сьогодні в Газі було б припинення вогню, якби ХАМАС просто погодився звільнити цю вразливу категорію заручників – хворих, поранених, людей похилого віку та молодих жінок.

– сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена.

Офіційні особи ХАМАСу та катарський посередник Аль-Тані раніше звинувачували Ізраїль у зриві перемир’я запереченнями щодо повернення переміщених палестинських цивільних осіб і співвідношення кількості в’язнів і заручників.

Під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху в четвер Байден підштовхнув його «повністю надати повноваження» своїм учасникам переговорів для досягнення угоди.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Білий дім планує візит до Саудівської Аравії для переговорів щодо нормалізації відносин з Ізраїлем

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *