Сі Цзіньпін вчергове нагадав про агресивні плани Китаю щодо Тайваню

Голова КНР Сі Цзіньпін сказав колишньому президенту Тайваню Ма Інцзю в середу, що зовнішнє втручання не може зупинити «возз’єднання сімей» між двома сторонами Тайванської протоки, і що немає питань, які не можна обговорювати
Ніхто не може зупинити «возз’єднання сімей» з Тайванем, заявив Сі Цзіньпін на зустрічі з колишнім президентом Тайваню. Фото - bangkokpost.com

Як повідомляє «Kreschatic», з тих пір, як у 1949 році уряд Республіки Китай втік на Тайвань після поразки в громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна, жоден діючий лідер Тайваню не відвідував Китай.

Ма, який був президентом з 2008 по 2016 рік, минулого року став першим колишнім лідером Тайваню, який відвідав Китай, і зараз здійснює свою другу поїздку до країни в період кипіння військової напруги через протоку, пише Reuters.

Багато хто очікував, що Ма зустрінеться з Сі цього разу, оскільки він вперше зустрівся з ним в Сінгапурі наприкінці 2015 року на знаковому саміті незадовго до перемоги на виборах нинішнього президента Тайваню Цай Інвень.

Сі Цзіньпін
Лідер Китаю Сі Цзіньпін і президент Тайваню Ма Інцзю в Сінгапурі 7 листопада 2015 року. Фото – Reuters

Зустрічаючись з Ма у Домі народних зборів у Пекіні, де іноземні лідери зазвичай проводять переговори з високопосадовцями Китаю, Сі сказав, що люди по обидва боки протоки є китайцями.

Зовнішнє втручання не може зупинити історичну тенденцію возз’єднання країни та сім’ї.

– сказав Сі в коментарях тайванським ЗМІ.

Сі не уточнив, але в китайській термінології посилання на зовнішнє втручання у справи Тайваню загалом спрямоване на підтримку, яку Тайбей отримує від західних країн, таких як Сполучені Штати, особливо продажі зброї, що викликає обурення Пекіна.

Немає суперечок, які не можна було б вирішити, немає проблеми, яку неможливо обговорити, і немає сили, яка могла б нас розлучити.

– додав він.

Китай ніколи не відмовлявся від застосування сили, щоб взяти під свій контроль демократично керований Тайвань, і посилив військовий і політичний тиск, щоб відстоювати свої претензії.

Ма сказав Сі, що напруженість викликала занепокоєння у багатьох тайванців.

Якщо буде війна між двома сторонами, вона буде нестерпною для китайського народу. Китайці по обидва боки протоки мають абсолютно достатньо мудрості, щоб мирно вирішувати всі суперечки та уникати конфлікту.

– сказав Ма.

У відповідь на зустріч, Рада Тайваню з питань політики у справах материкового Китаю висловила глибокий жаль з приводу того, що Ма не висловив публічно наполегливість народу Тайваню щодо захисту суверенітету та демократичної системи Республіки Китай, яка залишається офіційною назвою Тайваню.

Пекін повинен припинити залякувати Тайвань і вирішити свої розбіжності з Тайбеєм шляхом поважного, раціонального діалогу, додали в заяві.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Китай вдався до військових провокацій проти Тайваню напередодні американсько-китайських переговорів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *