Офіційний Таджикистан згадав про тортури своїх громадян в РФ через теракт в «Крокусі»

Міністр закордонних справ Таджикистану Сіроджіддін Мухріддін заявив, що російські правоохоронні органи, розслідуючи теракт у «Крокус Сіті Хол», повинні дотримуватися норм і принципів міжнародного права, особливо в частині презумпції невинності та заборони тортур
Глава МЗС Таджикистану засудив застосування тортур щодо обвинувачених у справі про теракт у «Крокусі». Фото - meduza.io

Як повідомляє «Kreschatic», про це офіційний представник Таджикистану сказав 12 квітня у Мінську на засіданні Ради міністрів закордонних справ СНД, інформує видання «Азія-Плюс».

Демонстрація у відкритому інформаційному просторі кадрів затримання ймовірних виконавців терористичного акту із застосуванням тортур до них у вигляді завдання тілесних каліцтв неприпустима. Ціна зізнанням, здобутим таким чином, усім добре відома.

– заявив міністр.

Глава МЗС також зазначив, що в результаті «непродуманої інформаційної кампанії» формується «негативне сприйняття щодо громадян Таджикистану та таджиків, що є неприпустимим».

За його словами, Таджикистан очікує, що розслідування теракту пройде неупереджено і справедливо, а покарання понесуть усі: «і організатори, і виконавці, і посібники, і замовники цього жахливого злочину».

Увечері 22 березня терористи увірвалися до концертної зали «Крокус Сіті Хол» у підмосковному Красногорську. Вони відкрили стрілянину по відвідувачах та співробітникам «Крокуса», а потім підпалили зал. В результаті загинули 144 особи, ще понад 500 отримали поранення.

25 березня Басманний суд Москви заарештував чотирьох ймовірних виконавців теракту – Далерджон Мірзоєв, Саїдакрамі Рачабалізод, Мухаммадсобір Файзов і Шамсіддін Фарідуні.

Таджикистан
Саїдакрамі Рачабалізода, якому відрізали вухо. Фото – meduza.io

На фотографіях та відео з суду було видно, що обвинувачених сильно били: у Мірзоєва на шиї були уривки пакета, у Рачабалізоди забинтовано вухо, частину якого силовики відрізали йому при затриманні і намагалися засунути до рота, Файзова доставили до суду на каталці – у телеграм-каналах з’являлася інформація, що при затриманні йому видавили око.

Таджикистан
Мухаммадсобира Файзова доставили до зали суду в крісельних ношах, він ніяк не реагував на те, що відбувається. Фото – meduza.io

Загалом за звинуваченням у теракті заарештовано 11 осіб. Усі вони, крім одного, – уродженці Таджикистану.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Таджикистані затримано дев’ятьох підозрюваних у зв’язках із ІДІЛ та нападниками на «Крокус»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати