Несподіваний поворот: Аргентина попросила про приєднання до НАТО

Аргентина звернулася до НАТО із проханням стати глобальним партнером альянсу
Аргентина звернулася до НАТО із проханням стати глобальним партнером альянсу. Про це оголосив міністр оборони країни Луїс Петрі (зліва). Фото - twitter.com/luispetri

Про це оголосив міністр оборони країни Луїс Петрі після зустрічі із заступником генерального секретаря НАТО у Брюсселі, інформує «Kreschatic».

Ми продовжимо працювати над відновленням зв’язків, які дозволять нам модернізувати і навчати наші сили відповідно до стандартів НАТО.

– йдеться у заяві Петрі.

Як пише La Nacion, цей крок дозволив би аргентинському військовому аташе розміститися в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі і стати частиною альянсу з можливістю обміну військовими з іншими країнами.

Фото – twitter.com/luispetri

У рамках партнерства, як випливає з опису на сайті НАТО, країни можуть обмінюватися ідеями, отримувати консультації при зміцненні оборонних інститутів, брати участь у навчаннях та співпрацювати в галузі наукових проектів.

У широкому плані НАТО частково відкриває для партнерів свої процеси, процедури та структури, «дозволяючи їм робити конкретний внесок через канали, які зазвичай використовуються лише членами організації», йдеться на сайті.

У Північноатлантичний альянс входять 32 країни, але НАТО також співпрацює з низкою країн по всьому світу. Взаємодія НАТО з глобальними партнерами «набуває все більшого значення у складній безпеці, коли багато викликів, з якими стикається Альянс, мають глобальний характер і більше не обмежуються географічними рамками», йдеться на сайті альянсу.

Єдиною країною Латинської Америки, яка має статус глобального партнера НАТО, поки що залишається Колумбія. У цій якості вона приєдналася до альянсу у 2018 році. Серед інших глобальних партнерів НАТО – Афганістан, Австралія, Ірак, Південна Корея, Монголія, Нова Зеландія, Пакистан та Японія.

Хав’єр Мілей разом зі своєю сестрою Кариною Мілей (праворуч). Фото – AG La Plata

У листопаді президентом Аргентини став економіст Хав’єр Мілей, який представляє лібертаріанський альянс «Свобода наступає». Напередодні голосування Мілей говорив, що на посаді президента не розвиватиме відносин з Росією, Бразилією та Китаєм. На церемонію його інавгурації прилетів Володимир Зеленський, якому Мілей запропонував організувати в Аргентині саміт з країнами Латинської Америки щодо досягнення миру в Україні.

Також раніше ми писали про те, що топ-посадовець НАТО висловився про вступ України до альянсу

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version