Кількість страт у світі в 2023 році досягла максимального рівня за майже десятиліття, лідери Китай і Іран

У 2023 році кількість приведених до виконання смертних вироків у світі досягла максимуму майже за десять років
У 2023 році у всьому світі виконано найбільше смертних вироків за останні 10 років. Фото - themedialine.org

Про це йдеться у щорічній доповіді про застосування страт міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Так, за підрахунками правозахисників, у 2023 році в 16 країнах світу було здійснено 1153 страти. Це на 31% більше, ніж у 2022-му, коли Amnesty International повідомляла про 883 приведені до виконання смертні вироки у 20 країнах.

Як повідомляє «Kreschatic», автори доповіді зазначають, що це найвищий показник, зафіксований Amnesty International з 2015 року, коли повідомлялося про страту 1634 людей по всьому світу. Число смертних вироків, винесених у 2023 році, збільшилось на 20% і досягло 2428.

У п’ятірку країн із найбільшою кількістю виконаних у 2023 році смертних вироків правозахисники включили Китай (точні дані невідомі), Іран (не менше 853 страт), Саудівську Аравію (172), Сомалі (не менше 38) і США (24).

Величезний стрибок числа зареєстрованих страт стався переважно завдяки Ірану. Іранська влада продемонструвала повну зневагу до людського життя та збільшила кількість страт за злочини, пов’язані з наркотиками, що ще більше підкреслює дискримінаційний вплив смертної кари на найбільш маргіналізовані та найбідніші громади Ірану.

– заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєс Калламар.

Також раніше ми писали про те, що у Китаї засудили до смертної кари австралійського письменника за шпигунство на користь США

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *