Ентоні Блінкен знову вирушає на Близький Схід для просування угоди про припинення вогню в Газі

Державний секретар США Ентоні Блінкен знову вирушає на Близький Схід, щоб просувати план щодо припинення вогню та угоди про звільнення заручників
Блінкен повертається на Близький Схід для просування угоди про припинення вогню, починаючи з візитів до Єгипту та Ізраїлю. Фото - timesofisrael.com

Однак політична нестабільність в Ізраїлі та мовчання від ХАМАСу викликають питання щодо його можливостей досягти успіху, пише Times of Israel.

Як повідомляє «Kreschatic», восьмий візит головного дипломата США до регіону з початку війни розпочнеться в Єгипті, після чого він сьогодні відвідає Ізраїль. Блінкен планує провести закриті переговори спочатку в Каїрі з президентом Абдель Фаттахом ас-Сісі, ключовим партнером США у мирних зусиллях, а потім в Єрусалимі з прем’єр-міністром Беньяміном Нетаньяху.

Візит Блінкена має на меті просунути пропозицію, оголошену 31 травня президентом США Джо Байденом, який активізував зусилля для припинення війни, що завдає все більше шкоди цивільному населенню та відштовхує частину його бази підтримки напередодні виборів у листопаді.

Ентоні Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен. Фото – theguardian.com

Проте ХАМАС, який розпочав війну масованим нападом на Ізраїль 7 жовтня, що спричинив безперервну відповідну кампанію, не дав офіційної відповіді.

І хоча Байден описав свій план як вихідний від Ізраїлю, вчорашня відставка Бенні Ганца з військового кабінету Нетаньяху кидає новий виклик дипломатичним зусиллям США.

Ганц, колишній генерал, який лідирує в опитуваннях як можливий наступник Нетаньяху, якщо будуть оголошені нові вибори, висловив протест проти того, що прем’єр-міністр не приймає важкі рішення для досягнення “реальної перемоги”, зокрема не думає про план після війни для Гази.

Ганц позиціонує себе як більш передбачуваний партнер для США порівняно з Нетаньяху, ветераном політичних суперечок з важливим союзником Ізраїлю. Останніми тижнями Байден призупинив поставки зброї до Ізраїлю та звинуватив Нетаньяху у затягуванні війни для збереження влади, хоча пізніше відмовився від цього твердження.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Біньямін Нетаньяху виступить у Конгресі США та “представить всю правду” про війну проти ХАМАСу в Газі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *