Російські олігархи отримали $11 мільярдів дивідендів на фоні економічного буму воєнного часу – Bloomberg

Російські олігархи отримали мільярди доларів дивідендів завдяки тому, що їхні компанії відновили або збільшили виплати на фоні зменшення економічної невизначеності через війну в Україні
Російські олігархи поділили між собою 1 трильйон рублів після того. На фото - Вагіт Алекперов, власник Лукойлу. Фото - Bloomberg

Як пише у своєму дослідженні агентство Bloomberg, принаймні дванадцять бізнесменів отримали більше 1 трильйона рублів ($11,3 мільярда) за 2023 рік і перший квартал цього року, згідно з даними про дивіденди, зібраними Bloomberg з публічно розкритої інформації. Майже всі ці російські олігархи мають тісні зв’язки з Путіним, включаючи тих, хто перебуває під санкціями через війну, яка триває вже третій рік.

Як повідомляє «Kreschatic», Вагіт Алекперов, ключовий акціонер і колишній президент нафтового гіганта ЛУКОЙЛ, очолив список з приблизно 186 мільярдами рублів дивідендів. Він знаходиться під санкціями Великої Британії та Австралії, але поки уникнув санкцій США та Європейського Союзу.

Мільярдери Олексій Мордашов з Северсталь і Володимир Лісін з Новолипецької металургійної компанії отримали відповідно 148 мільярдів і 121 мільярд рублів дивідендів. Мордашов перебуває під санкціями США, Великої Британії та ЄС, тоді як Лісін не потрапив під значні обмеження.

До списку також входять мільярдер і союзник Путіна Геннадій Тимченко та Тетяна Литвиненко, яка отримала частку в ФосАгро до того, як її чоловік Володимир потрапив під санкції США в 2023 році. Володимир Литвиненко є ректором Санкт-Петербурзького гірничого університету, де Путін здобув науковий ступінь у 1997 році і був керівником передвиборчої кампанії президента в місті під час трьох виборів.

Російські олігархи
Олексій Мордашов, головний акціонер Северсталь. Фото – Bloomberg

США та їхні союзники ввели широкі санкції проти Росії у відповідь на повномасштабне вторгнення в Україну лютому 2022 року, що змусило багато компаній призупинити виплату дивідендів через невизначеність щодо потенційного економічного колапсу. Ці побоювання не виправдалися, оскільки економіка Росії поступово адаптувалася до нових умов, а експортери знайшли альтернативні ринки, зазначає Bloomberg.

Після скорочення в рік після початку війни економіка Росії різко відновилася завдяки значним витратам уряду на розширення оборонної промисловості, захист внутрішніх підприємств від впливу санкцій і надання соціальної підтримки сім’ям.

Валовий внутрішній продукт зріс на 5,4% у першому кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року. Багато експортерів товарів відновили виплату дивідендів після реорганізації свого бізнесу та переорієнтації продажів на ринки Китаю, Індії та інших країн Глобального Півдня, які не ввели санкції через війну в Україні, пише агентство.

Багато державних корпорацій, таких як Газпром Нєфть і найбільший банк Росії Сбербанк, ніколи не припиняли виплату дивідендів, отримуючи рекордні прибутки під час війни. Минулого місяця акціонери Сбербанку схвалили рекордні 752 мільярди рублів дивідендів за 2023 рік.

Проте, за словами генерального директора Macro-Advisory Кріса Віфера, російська економіка може зіткнутися зі значними проблемами у другій половині року та у 2025 році, що може змусити уряд підвищити податки. Для багатьох власників бізнесу “краще зараз взяти гроші, ніж ризикувати втратити їх через податки наступного року”.

Також компанії стикаються з наростаючими труднощами з виплатами, що може призвести до дефіциту промислових компонентів і споживчих товарів, сказав він.

Це відбувається після того, як США посилили загрози вторинних санкцій щодо банків у країнах, які Росія вважає “дружніми”. Минулого місяця санкції США проти Московської біржі змусили її припинити торгівлю доларами та євро.

Міністерство фінансів минулого місяця підвищило свою оцінку дефіциту бюджету на 2024 рік до 2,12 трильйона рублів, або 1,1% ВВП, з 1,595 трильйона рублів. Через інфляцію, що перевищує вдвічі цільовий показник у 4%, Центральний банк Росії може підвищити ключову процентну ставку до 200 базисних пунктів пізніше цього місяця з нинішніх 16%.

Ще однією проблемою, з якою стикаються російські олігархи, є питання, куди інвестувати свої дивіденди після того, як санкції змусили багатьох звернутися до внутрішнього ринку.

Так, у травні приватні інвестори інвестували 116,3 мільярда рублів на Московській біржі, що є рекордом за місяць у 2024 році.

Інвестиції в російську промисловість зросли на 14,5% у річному обчисленні в першому кварталі до рекордних майже 6 трильйонів рублів, згідно з даними Центрального банку. Проте внутрішні можливості обмежені.

“Існує надто велика невизначеність для олігархів, щоб зараз робити великі інвестиції, особливо коли вони можуть отримати високі процентні ставки від російських банків на рублеві депозити”, сказав Віфер. “Для більшості обачний курс дій – це чекати”.

Також раніше ми писали про те, що російський олігарх Фрідман вимагає у Люксембурга 15,8 мільярдів доларів через заморозку своїх активів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *