Після початку повномасштабної війни з Росії поїхали і не повернулися понад 660 тисяч людей – результати дослідження

Приблизно 666 тисяч людей виїхали з Росії і досі не повернулися до країни після початку повномасштабної війни проти України, мобілізації та репресій проти незгодних
Після початку повномасштабної війни з Росії поїхали і не повернулися понад 660 тисяч людей. Фото - росЗМІ

Про це йдеться у дослідженні The Bell. Серед країн-лідерів за кількістю росіян, які переїхали з 2022 року, виявилися безвізові напрямки: Вірменія (110 тисяч осіб), Казахстан (80 тисяч), Грузія (74 тисячі). До Ізраїлю, за оцінками The Bell, переїхало близько 80 тисяч росіян, до США — близько 48 тисяч. При цьому у Сполучених Штатах росіяни масово звертаються за отриманням притулку, наголошується у дослідженні.

З європейських країн росіяни найчастіше виїжджали до Німеччини (36 тисяч осіб), Латвії (18 тисяч), Іспанії (16 тисяч) та Нідерландів (12 тисяч). Поза Євросоюзом у Європі лідирує Сербія — туди поїхали близько 30 тисяч росіян.

Ще одним популярним напрямком, куди переїжджали росіяни з початку 2022 року, стала Туреччина. Як зазначає The Bell, останнім часом із цієї країни росіяни переважно їдуть через те, що їм не продовжують посвідки на проживання, а життя в Туреччині стає дорожчим через затяжну економічну кризу. За даними на липень порівняно з даними на початок 2022 року, кількість росіян з турецьким ПНЖ в країні зросла на 28 тисяч.

Як повідомляє «Kreschatic», скільки точно росіян залишили країну через повномасштабне вторгнення військ РФ в Україну, невідомо. Влада Росії офіційно не розкриває дані про те, скільки громадян після початку війни поїхали, скільки з них повернулися і не повернулися до країни.

Як зазначає The Bell, незважаючи на невелику частку тих, хто виїхав щодо сумарного населення Росії (0,5%), еміграція росіян після початку війни в Україні стала наймасовішою за останні 20 років. До цього наймасштабнішою хвилею еміграції вважався період із 1992 по 2004 рік, коли країну, за оцінками демографів, залишили 1,6 мільйона.

Експерти, опитані в рамках дослідження The Bell, вважають, що нинішня хвиля еміграції позначиться на економіці, демографії, науці та культурі Росії. «Багато в чому еміграція, особливо навесні 2022 року, а також та, що триває зараз, не посилена мобілізацією, має характер витоку умів. Тобто це люди з дуже високим рівнем людського капіталу, багато молодих професіоналів», — зазначив демограф Салават Абилкаліков із Нортумбрійського університету у Великій Британії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що під прицілом безробітні, мігранти та боржники: в РФ чиновники будуть щотижня звітувати про результати вербування на війну

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *