Ізраїль розглядає варіант превентивного удару по Ірану

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу провів 4 серпня нараду з керівниками армії та спецслужб, на якій, зокрема, обговорювався варіант завдання превентивного удару по Ірану, якщо атака з його боку вважатиметься неминучою
Ізраїль може завдати превентивного удару по Ірану, якщо розвідка покаже, що атака неминуча. Фото - Міністерство оборони Ізраїля

Про це повідомляє видання Ynet. На нараді були присутні міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант, начальник Генштабу ізраїльської армії Герці Халеві, голова розвідки «Моссад» Давид Барнеа та голова Служби спільної безпеки Ронен Бар. Воно проходило на тлі очікувань удару у відповідь Ірану на вбивство в Тегерані голови політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханії.

The Times of Israel зазначає, що Ізраїль не знає, чого очікувати від Ірану та його союзників, тому обговорює різні варіанти відповіді на атаку або її запобігання. Один із таких варіантів, як пише Ynet, це превентивний удар. Але він можливий лише в тому випадку, якщо Ізраїль отримає розвіддані, які б підтверджували наміри Ірану здійснити атаку.

Як повідомляє «Kreschatic», держсекретар США Ентоні Блінкен 4 серпня повідомив країнам «Великої сімки» (G7), що атака Ірану та ліванського угруповання Хезболла може відбутися «в найближчі 24-48 годин, тобто вже в понеділок», пише Axios з посиланням на три джерела. знайомих із змістом розмови. За словами одного із співрозмовників видання, у ході розмови Блінкен заявив, що, на думку Вашингтона, Іран та Хезболла завдадуть удару. При цьому США не знають, у якій формі він буде.

Блінкен сказав міністрам закордонних справ країн G7, що США докладають зусиль, щоб знизити ескалацію, намагаючись обмежити атаку Ірану, а потім стримати відповідь Ізраїлю. Держсекретар попросив своїх колег з інших країн чинити дипломатичний тиск на Іран, Хезболлу та Ізраїль, щоб вони зберігали максимальну стриманість, пише Axios.

За даними Axios, Ізраїль припускає, що напад Ірану може статися 5 серпня. У свою чергу телеканал Sky News Arabia з посиланням на західну розвідку передає, що напад Ірану може відбутися з 12 на 13 серпня, коли в Ізраїлі відзначається Тиша Бе-Ав — день жалоби єврейського народу за зруйнованим Єрусалимським храмом.

Голову політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію було вбито в ніч на 31 липня в Тегерані, куди він приїхав на інавгурацію нового президента Ірану Масуда Пезешкіана. Спочатку повідомлялося, що Ханія загинув внаслідок ракетного удару, але пізніше The New York Times з посиланням на джерела повідомило, що одного з лідерів ХАМАС було вбито внаслідок вибуху бомби, закладеної в тегеранському гостьовому будинку, де він зупинився.

ХАМАС поклав відповідальність за вбивство Ханії на Ізраїль, а Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав завдати прямого удару по Ізраїлю.

Також раніше ми писали про те, що Джо Байден зустрінеться з командою національної безпеки через побоювання нападу Ірану на Ізраїль

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version