Немає жодних виправдань для затримки – США, Катар та Єгипет вимагають перемир’я між Ізраїлем та ХАМАС

Лідери США, Єгипту та Катару закликали Ізраїль та ХАМАС терміново відновити переговори, щоб укласти угоду про припинення вогню та звільнення заручників, заявивши, що "немає жодних виправдань для подальшої затримки" з будь-якої сторони
Палестинці тікають із Хан-Юніса після того, як Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) видала новий наказ про евакуацію. Фото - Guardian

Як повідомляє «Kreschatic», ці три країни, які намагаються посередничати в мирній угоді, у спільній заяві зазначили, що перемовини про перемир`я можуть відбутися в Досі або Каїрі 15 серпня, додавши, що настав час надати негайну допомогу як довгостраждальному населенню Гази, так і заручникам та їхнім родинам.

Лідери підкреслили, що на столі вже лежить “рамкова угода”, і залишилося лише узгодити деталі її реалізації, пише Guardian. Вони також запропонували представити “остаточну компромісну пропозицію” для вирішення залишкових питань.

Одразу після оприлюднення заяви прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що ізраїльські переговорники будуть присутні. За його словами, мета – “укласти угоду та реалізувати рамкову угоду”.

З боку ХАМАС поки що не надійшло жодних коментарів.

Ця заява прозвучала на тлі того, як ізраїльські військові поновили накази про евакуацію палестинських жителів у кількох районах на сході Хан-Юнісу, заявивши, що вони будуть рішуче діяти проти бойовиків, які запускали ракети з цих територій. Армія розмістила наказ про евакуацію на платформі X, а жителі південного міста Гази заявили, що отримали текстові та аудіо повідомлення.

Жителі повідомляють, що десятки родин почали залишати свої будинки і прямувати на захід, до району Аль-Мавасі, який вважається гуманітарною зоною, але переповнений переміщеними сім’ями з усього анклаву.

Хан-Юніс, друге за величиною місто Гази, зазнало значних руйнувань під час авіаційних та наземних операцій на початку цього року.

Регіональна напруга загострилася після того, як політичний лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий 31 липня в Ірані під час атаки, в якій Тегеран звинувачує Ізраїль. Очікується, що цей інцидент викличе відповідь, що підвищує ризик можливого масштабного конфлікту в регіоні.

Високопосадовець США зазначив, що спільна заява від лідерів США, Катару та Єгипту не призначена для впливу на Іран, але будь-яка ескалація загрожує надіям на укладення угоди між Ізраїлем і ХАМАС.

Посадовець також додав, що не очікується підписання угоди про припинення вогню вже наступного тижня через серйозні питання, що включають порядок обміну між ХАМАС і Ізраїлем. На обидві сторони чекає рух назустріч один одному, зазначив він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США назвали нову пропозицію Хамасу про перемир’я у Газі «проривом»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version