Німеччина просить Польщу заарештувати українського водолаза у справі про вибухи на “Північних потоках”

Німеччина звернулася до Польщі з проханням заарештувати українського інструктора з дайвінгу, якого підозрюють у причетності до вибухів на газопроводах "Північний потік" два роки тому
Витік газу в Nord Stream 2, який видно з датського перехоплювача F-16 на Борнгольмі, Данія, 27 вересня 2022 р. Фото - Командування оборони Данії

Про це повідомили німецькі ЗМІ у середу, пише Reuters. За інформацією одного з видань, наразі підозрюваний вже не проживає в Польщі.

Як повідомляє «Kreschatic», вибухи, що пошкодили багатомільярдні газопроводи “Nord Stream-1” та “Nord Stream-2”, відбулися у вересні 2022 року, через сім місяців після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Німецькі слідчі вважають, що український водолаз був частиною команди, яка встановила вибухівку, повідомляють газети Süddeutsche Zeitung і Die Zeit разом із телеканалом ARD, посилаючись на анонімні джерела.

Генеральна прокуратура Німеччини відмовилася коментувати ці повідомлення, зазначивши, що уряд Німеччини передав Польщі європейський ордер на арешт у червні. Польська Національна прокуратура також не надала коментарів.

Міністерство внутрішніх справ Німеччини відмовилося від коментарів, а Міністерство юстиції поки не відповіло на електронний запит Reuters.

Ще одного чоловіка та жінку, також українських інструкторів з дайвінгу, було ідентифіковано в рамках розслідування саботажу в Німеччині, але наразі ордери на їхній арешт не були видані, зазначають Süddeutsche Zeitung, Die Zeit та ARD.

Вибухи знищили три з чотирьох газопроводів “Північний потік”, які стали символом залежності Німеччини від російського газу після вторгнення Росії в Україну.

Росія звинувачує США, Великобританію та Україну у вибухах, які значною мірою відрізали російський газ від прибуткового європейського ринку. Ці країни заперечують свою причетність.

Німеччина, Данія та Швеція відкрили розслідування щодо цього інциденту, причому шведи знайшли сліди вибухівки на кількох об’єктах, вилучених з місця вибуху, підтверджуючи, що вибухи були навмисними.

Розслідування у Швеції та Данії було закрито у лютому цього року без ідентифікації жодного підозрюваного.

У січні 2023 року Німеччина провела обшук на судні, яке, за її словами, могло бути використане для транспортування вибухівки, і повідомила ООН, що, ймовірно, навчені водолази могли закріпити вибухові пристрої на газопроводах на глибині близько 70-80 метрів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ангела Меркель знала про плани «газового шантажу» Путіна, але приховала це

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version