Ангела Меркель знала про плани «газового шантажу» Путіна, але приховала це – Handelsblatt

Колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель підозрювала Росію у намірах обмежити постачання газу до Європи, щоб шантажем домогтися запуску «Північного потоку-2», але приховала цю інформацію перед своєю відставкою наприкінці 2021 року
Президент Росії Володимир Путін вітає канцлера Ангелу Меркель у Кремлі у 2020 році. Фото: ІТАР-ТАСС

Про це пише газета Handelsblatt, яка отримала доступ до закритих документів щодо газопроводу. Уряд Німеччини підозрював Росію у шантажі і інформував про це Меркель: у ноті міністерства економіки країни від серпня 2021 року, яку цитує Handelsblatt, зазначено, що, викликавши дефіцит газу, російська влада може спробувати прискорити введення «Північного потоку-2» в експлуатацію до завершення необхідної сертифікації німецькими органами.

Як повідомляє «Kreschatic», у документі наголошувалося, що поведінка Росії «може мати драматичні наслідки», а заповнення газових сховищ йде «дуже повільно». До липня 2021 року сховища, що належать «Газпрому», були заповнені лише наполовину.

Ця нота, за даними Handelsblatt, була надіслана тодішньому міністру економіки та близькому соратнику Меркель Петеру Альтмайеру, який поінформував кабінет міністрів. Проте в жовтні 2021 року, як пише Handelsblatt, Меркель, відповідаючи на питання журналіста газети, сказала, що не бачить ознак того, що Росія скорочує постачання газу до Європи.

Наприкінці жовтня 2021 року Володимир Путін доручив «Газпрому» розпочати планову роботу з підвищення обсягів палива в європейських сховищах. На той момент будівництво газопроводу було практично завершено. Однак у лютому 2022 року, після визнання Росією самопроголошених «ДНР» та «ЛНР», уряд нового канцлера Німеччини Олафа Шольца оголосив про заморожування введення «Північного потоку-2» в експлуатацію.

Росія звинувачує Україну і Захід в диверсії на “Північних Потоках”. Фото – unian.ua

Наприкінці вересня 2022 року на газопроводах «Північний потік-1» і «Північний потік-2», які йдуть по дну Балтійського моря, сталася серія вибухів, внаслідок чого були пошкоджені три з чотирьох ниток. Хто стояв за вибухами — невідомо: у них бачили як український, так і російський слід. Декілька європейських країн розпочали розслідування, проте вже дві країни, Данія та Швеція, його припинили. У Німеччині розслідування ще триває.

На початку червня 2024 року Володимир Путін на зустрічі з головами іноземних інформаційних агентств згадав вибух «Північного потоку-2» у відповіді на запитання німецького журналіста. «Вибухнули ці трубопроводи на дні Балтійського моря — ніхто навіть не обурюється, ніби так і треба. Ми продовжуємо постачати газ до Європи через Україну. Через Туреччину також газ іде, і європейський споживач його отримує. Чому Німеччина не хоче отримувати наш газ через цей трубопровід по Балтійському морю?» — сказав Путін.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що фінські метеорологи оцінили вплив викиду газу з «Північних потоків» на світовий клімат

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version