Світ за крок до нової пандемії: віспа мавп вийшла за межі Африки

Новий спалах смертельної лихоманки – віспи мавп, відомої також як MPOX, захопив Африку та почав поширюватися на інші континенти.
ВООЗ. Фото - РБК

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на ТСН

Хвороба вже забрала сотні життів, а перші випадки зафіксовано в Пакистані та Швеції. Всесвітня організація охорони здоров’я терміново оголосила надзвичайний рівень загрози світового значення.

Епіцентр спалаху віспи мавп – Африка, де ситуація набуває загрозливих масштабів. У Демократичній Республіці Конго та інших країнах континенту епідемія вийшла з-під контролю. Вірус вже забрав життя сотень людей, залишаючи після себе руйнівні наслідки. Хворі на віспу мавп страждають від глибоких пустул та лихоманки. Більшість смертей сталася через відсутність оперативного медичного втручання та складні умови лікування. 

Глобальна загроза стає все більш реальною. Випадки віспи мавп зафіксовані вже і в Пакистані, та в Швеції, куди хвороба потрапила з африканських осередків. Лікарі намагаються стримати поширення вірусу, проте епідеміологи застерігають: нинішній штам має мутації, що роблять його ще небезпечнішим.

Світ вже має досвід боротьби з пандеміями, і COVID-19 став болючим уроком для міжнародної спільноти. Однак на відміну від коронавірусу, для MPOX вже існує вакцина. ВООЗ закликає країни світу до екстреного використання наявних вакцин, навіть якщо вони не пройшли остаточну сертифікацію в усіх країнах.

Пандемія COVID-19 продемонструвала, наскільки важливо вчасно реагувати на спалахи небезпечних інфекцій. Світова спільнота ще пам’ятає, як на кілька років припинилося міжнародне сполучення, були закриті кордони, а лікарні переповнені. ВООЗ попереджає: необхідні скоординовані зусилля всього світу для боротьби з віспою мавп, щоб уникнути повторення глобального паралічу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Індії сталася масштабна природна катастрофа.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version