Директор МАГАТЕ хоче відвідати Курську АЕС

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі планує найближчим часом відвідати Курську атомну електростанцію.
Рафаель Гроссі. Фото - Радіо Молдова

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Bloomberg

Цей візит, за його задумом, повинен пройти до того, як ситуація навколо АЕС стане критичною через бойові дії. Гроссі має на меті оцінити загрози, які можуть виникнути через старі радянські реактори, які позбавлені необхідного захисного купола. Високопосадовець наголосив на слабких сторонах станції, яка залишається вразливою через свою конструкцію.

Після цього візиту Гроссі розраховує прибути до Києва, щоб провести консультації з президентом України Володимиром Зеленським щодо можливих сценаріїв розвитку подій у Курській області, де триває військова операція українських сил. МАГАТЕ серйозно стурбоване бойовими діями, які можуть поставити під загрозу не тільки Курську АЕС, але й ширший регіон.

Окрім того, Гроссі згадав про критичну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, де нещодавно стався вибух безпілотника. Після цього випадку загроза ядерної катастрофи на ЗАЕС ще більше зросла. Проте, за словами Гроссі, інспекторам МАГАТЕ не вдалося встановити, хто відповідальний за атаку, що ускладнює подальші дії організації. Він також підкреслив, що доступ фахівців до деяких об’єктів на станції, зокрема до градирні, де 11 серпня сталася пожежа, залишається обмеженим через дії російських окупантів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що МАГАТЕ поки що не змогло визначити точну причину пожежі на ЗАЕС.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *