З початку повномасштабної війни у Росії відправили у відставку майже 50 високопосадовців збройних сил

З початку повномасштабного вторгнення в Україну щонайменше 48 високопосадовців Збройних сил Росії були відправлені у відставку
Майже 50 високопосадовців російських збройних сил відправили у відставку з початку війни. На фото – колишній командувач ВКС РФ Сергій Суровікін. Фото - verstka.media

За підрахунками видання «Верстка», як мінімум на сімох із них порушили кримінальні справи. У підрахунках не враховувалися випадки, коли працівник змінював посаду на близьку за рівнем.

Найбільші кадрові чистки в апараті Міноборони. За два з половиною роки звідти пішла 21 особа, у тому числі голова відомства Сергій Шойгу та шість його заступників.

Як повідомляє «Kreschatic», на п’ятьох співробітників апарату Міноборони порушили кримінальні справи про корупцію: заступника начальника головного управління інноваційного розвитку Володимира Шестерова, заступника міністра Тимура Іванова, начальника департаменту із забезпечення держоборонзамовлення Володимира Вертелецького, начальника головного управління кадрів Юрія Кузнєцова і на голову штабу матеріально-технічного забезпечення збройних сил Дмитра Булгакова.

Більшість відставок в апараті Міноборони припало на 2024 рік – 14 з 21. Чотири відставки були в 2023 році, три в 2022-му.

На другому місці за кількістю відставок стало об’єднане угруповання російських військ в Україні – за час повномасштабної війни з керівних постів пішли 13 людей. Семеро з них було звільнено у 2023 році, четверо – у 2022 році, двоє – у 2024 році.

З помітних – відставка Сухраба Ахмедова, командувача 20-ї армії, яку на сайті Міноборони називають найбільшим об’єднанням ЗС Росії. У червні 2023 року «z-військори» писали, що саме він відповідальний за великі втрати у районі Кремінної під час шикування. Тоді, за різними даними, загинуло від 50 до 100 російських військових.

Командувача 58-ї гвардійської загальновійськової армії Івана Попова звільнили в липні 2023 року після критики на адресу Міноборони. “У зв’язку з цим, мабуть, старші начальники відчули в мені небезпеку якусь і стрімко, за один день світловий, приготували наказ міністра оборони, вивели мене з розташування і мене позбулися”, – говорив Попов після звільнення. У травні 2024 року на нього було порушено кримінальну справу щодо шахрайства.

У командуванні військових округів за час війни пішли у відставку вісім керівників, у головних командуваннях – п’ятеро. З найгучніших у цій категорії – відставка командувача ВКС Сергія Суровікіна і командувача ВМФ Миколи Євменова. Офіційно про відставку першого не повідомлялося, проте про це писали кілька ЗМІ та «z-блогерів». За їхніми даними, Суровікіна звільнили через те, що він знав про підготовку заколоту ПВК «Вагнера» і був близьким до лідера угруповання Євгена Пригожина.

Новина про відставку Євменова збіглася з появою повідомлень ЗСУ про те, що Чорноморський флот Росії кілька днів не виходить на чергування після того, як безпілотники атакували його корабель «Сергій Котов».

У генштабі РФ за весь час війни була лише одна велика відставка: у травні 2024 року начальника Головного управління зв’язку ЗС Росії Вадима Шамаріна заарештували у справі про отримання хабара в особливо великому розмірі, а в липні його усунули з посади.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Росії за хабарництво заарештували чергового чиновника Міноборони часів Шойгу

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *