Колишній очільник МЗС Польщі звинуватив уряд Туска у веденні «політики гієни» щодо України

Колишній керівник Міністерства закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що Варшава намагається отримати для себе вигоду від України, яка перебуває у скрутному становищі, назвавши дії уряду Дональда Туска «політикою гієни».
Ексглава МЗС Польщі Яцек Чапутович. Фото – PAP/Leszek Szymański

Ексглава дипломатичного відомства Польщі у колонці для видання Rzeczpospolita розкритикував дії Варшави щодо України. Він нагадав, що торік назвав політику партії «Право і справедливість» щодо сусідньої держави і теми Волині «політикою гієн», повідомляє «Kreschatic».

За словами колишнього очільника МЗС, він тоді не очікував, що ця політика набуде статусу державної в уряді Туска. Чапутович пояснив, що відповідні дії і рішення Варшави зараз спрямовані на досягнення власних цілей і отримання вигоди від партнера, що перебуває у скрутному становищі, наприклад, від України, яка знаходиться під тиском російських загарбників.

Політик нагадав про події у 1938 році, коли Польща змусила Чехословаччину поступитися Заолжям, а за рік на її територію вдерлися війська Гітлера.

Він зазначив, що «дії гієни» можуть дати перевагу «ведмедю» і Варшаві варто сподіватися на те, що їй не доведеться зіткнутися із ним лицем до лиця, і інші не будуть вести таку ж політику щодо Польщі.

Ексміністр назвав невдалими висловлювання колишнього керівника МЗС України Дмитра Кулеби стосовно геноциду на Волині та акції «Вісла», які спричинили обурення у Польщі.

Чапутович нагадав, що водночас дипломат запевнив, що Київ не має проблем з продовженням ексгумацій, якщо Варшава, перш за все, відновить пам’ятник українським воїнам на горі Монастир, про що домовилися Зеленський і глава держави Анджей Дуда. Польська сторона виконала зобов’язання, однак українці почувалися ошуканими, оскільки з монументу зникли імена полеглих бійців.

Колишній глава МЗС закликав польську владу відновити пам’ятник в оригінальному вигляді, як того вимагає Україна.

Як повідомлялося, Ізраїль розширив цілі у війні проти палестинських бойовиків із угрупування ХАМАС.

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version