«Залізний купол»: як Ізраїль зміцнює свою оборону на тлі зростання загроз

Ізраїльська система протиракетної оборони «Залізний купол» залишається ключовим елементом у забезпеченні національної безпеки країни.
Залізний купол. Фото - The Times of Israel

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Politexpert

Попри тривалу критику на адресу технології, яка не вирішує фундаментальних причин конфліктів на Близькому Сході, здатність «Залізного купола» перехоплювати ракети, зокрема й потенційні загрози з боку Ірану, значно посилила оборонні можливості Ізраїлю.

Шлях до створення цієї системи був непростим. Ще у 1980-1990-х роках ізраїльське військове командування віддавало перевагу розвитку наступальних технологій, побоюючись, що фокус на обороні може знизити боєздатність армії. Однак під час війни в Перській затоці іракські ракети «Скад» показали, наскільки важливою є система захисту від таких загроз. Цей досвід кардинально змінив підхід Ізраїлю до питання національної оборони.

Розроблена за підтримки США, система «Залізний купол» неодноразово доводила свою ефективність у перехопленні ракет, запущених палестинськими угрупованнями. Успішні операції підтвердили її важливу роль у захисті цивільного населення та стратегічних об’єктів. Водночас деякі експерти висловлюють застереження щодо можливих ризиків надмірної залежності від оборонних систем, порівнюючи це з ілюзією безпеки, яку створювала французька лінія Мажино, обійдена німецькими військами у Другій світовій війні.

Попри це, з огляду на зростання напруги на північних кордонах, зокрема з Ліваном, Ізраїль продовжує вдосконалювати свою оборонну інфраструктуру, прагнучи гарантувати максимальний захист від зовнішніх загроз і посилюючи свій оборонний потенціал на майбутнє.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ЗМІ з’ясували, чому Іран не передав РФ установки для запуску своїх балістичних ракет.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version