Газовий кризис загрожує Європі: перебої з постачанням та нові виклики

Цьогорічна зима може стати справжнім випробуванням для європейських країн через можливий дефіцит природного газу.
Газова криза у Європі. Фото - Reuters

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Politexpert 

Цьогорічна зима може стати справжнім випробуванням для європейських країн через можливий дефіцит природного газу. Проблеми в обслуговуванні норвезьких газових платформ і трубопроводів, за даними аналітиків Rystad Energy, можуть спричинити дефіцит до 66 мільйонів кубометрів газу щодня. Це майже третина від добового споживання Великої Британії, що робить ситуацію вкрай напруженою.

Крім того, прогнози обіцяють зниження температур в Європі та Великій Британії в найближчі два тижні, що неминуче призведе до зростання попиту на газ і раннього початку опалювального сезону. У випадку продовження нестачі поставок, це може спричинити різкий стрибок цін для споживачів, а також вплинути на майбутні рішення щодо вартості газу в тій же Великій Британії.

Погіршення ситуації також пов’язане зі зменшенням поставок з Алжиру через технічне обслуговування трубопроводу Medgaz. Роботи триватимуть до кінця вересня, залишаючи Європу ще на кілька днів без важливого джерела газу.

Варто зазначити, що конфлікт між Росією та Україною створює додаткові загрози для європейської енергетичної стабільності. Важлива газокомпресорна станція Суджа, розташована в Курській області, опинилася в зоні ризику через військові дії. Будь-які пошкодження інфраструктури можуть зупинити постачання газу з Росії до Європи.

Санкційна політика також додає складнощів. Індія вже заявила, що не купуватиме скраплений природний газ з російського проекту «Арктик СПГ 2», а Бельгія, яка є одним з найбільших імпортерів російського скрапленого газу, закликає ЄС до повної заборони імпорту цього палива.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російська енергетика – тіньовий гравець на ринку Європи.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *