Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на IFLScience
Нове дослідження на основі спостережень за 3483 близнюками з Австралії, Данії, Швеції та США показало, що люди, які споживають більше фруктів і овочів, рідше стикаються з симптомами депресії. Особливість роботи в тому, що вона враховує генетичні та екологічні фактори, адже близнюки мають схожі умови життя.
Науковці з Університету Нового Південного Уельсу відзначили, що в парі близнюків той, хто харчувався здоровіше, почувався краще психологічно. Споживання фруктів та овочів має чіткий зв’язок із покращенням стану психіки, проте причинно-наслідковий зв’язок поки не встановлено.
Вчені звертають увагу, що кореляція може бути пов’язана з тим, що ті, хто їдять більше овочів, частіше ведуть здоровий спосіб життя загалом. Крім того, овочі й фрукти багаті на клітковину, вітаміни та інші корисні речовини, які позитивно впливають на кишківник і зменшують запальні процеси в організмі.
Особливо цікавим відкриттям стало те, що споживання картоплі не продемонструвало такого ж ефекту. Це може бути зумовлено тим, що картоплю часто вживають у смаженому вигляді, що знижує її користь. Також дослідження виявило, що багато людей у Європі, Австралії та Північній Америці не дотримуються рекомендації ВООЗ щодо вживання п’яти порцій фруктів і овочів на день, що може погіршувати їхній психологічний стан.
Попри відсутність доказів причинного зв’язку, автори наголошують, що збільшення кількості фруктів і овочів у раціоні може позитивно вплинути на психічне здоров’я. Особливо це актуально для людей старше 45 років, у яких такі зміни в харчуванні можуть бути одним зі способів профілактики депресії.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Вашингтоні занепокоєні, що ЗС США ослабнуть через «спринт» із допомогою Україні.