Коштує від $77 тисяч і має запас ходу 700 кілометрів: в Китаї представили найбільший у світі електромобіль

Компанія Li Auto, що базується в Пекіні, випустила свій перший повністю електричний автомобіль після кількох місяців затримки в п’ятницю, оскільки вона прагне отримати перевагу в Китаї — найбільш багатолюдному та конкурентному ринку автомобілів у світі
Li Auto представляє найбільший у світі електромобіль під назвою Mega. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic» з посиданням на Bloomberg, семимісний багатоцільовий автомобіль під назвою Mega може проїхати до 710 кілометрів на одному заряді та оснащений акумулятором від Contemporary Amperex Technology, сказав головний виконавчий директор Li Auto Лі Сян на брифінгу. Всього 12 хвилин зарядки дозволять автомобілю проїхати до 500 кілометрів, додав він.

Поставки почнуться в середині місяця, і модель має лише одну версію, вартість якої починається від 559 800 юанів (77 800 доларів). Li Auto вперше продемонстрував Mega на автосалоні в Гуанчжоу в листопаді та сказав, що він повинен бути готовий до грудня.

«Цей автомобіль спеціально розроблений для великих сімей», — сказав Лі в п’ятницю. Він сказав, що Mega є найбільшим у світі електромобілем у масовому виробництві.

Серед особливостей Mega – три OLED-екрани, інтерактивна система голосових команд на основі AI, професійні аудіодинаміки, сидіння з вбудованими масажерами та автомобільний холодильник. Автомобіль, як і існуючі моделі Li Auto, буде оснащено технологією допомоги водієві.

Компанія Li Auto, заснована в 2015 році, на сьогоднішній день продає лише електромобілі зі «збільшеним запасом ходу» — або автомобілі з живленням від акумулятора з бензиновим двигуном, який запускається для підзарядки акумулятора, коли він розряджається. Хоча загальна кількість поставок перевищує 680 000, а 2023 рік був рекордним за кількістю поставок, нещодавні місячні продажі мали тенденцію до зниження.

Li Auto
Зарядний пристрій Li Auto в автосалоні компанії в Шанхаї. Фото – Bloomberg

Китайські автовиробники жорстоко конкурують на обох кінцях спектра електромобілів. Наприклад, у BYD є свій Dolphin початкового рівня, а минулого тижня він представив свій найдорожчий електричний суперкар вартістю 1,68 мільйона юанів, який повинен конкурувати з Ferrari і Lamborghini.

Тим часом зростання китайського ринку електромобілів сповільнюється. За прогнозами Асоціації пасажирських автомобілів Китаю, цього року поставки дилерам транспортних засобів з новим енергоспоживанням, включаючи як електромобілі, так і гібриди, що підключаються до електромережі, зростуть на 25% до 11 мільйонів одиниць. Незважаючи на те, що він продовжує розширюватися, це означає падіння з 36% у 2023 році та 96% у 2022 році.

Li Auto, яка щойно повідомила про свій перший річний прибуток, також потребує фінансування великих капітальних витрат у найближчі роки. Компанія планує інвестувати понад 6 мільярдів юанів у створення 5000 зарядних станцій, якими вона буде керувати.

Також раніше ми писали про те, що Apple припинила інвестиції в розробку власного електромобіля

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *