Дрилі: від простих рішень до професійних інструментів

У наборі інструментів кожного господаря обов'язково повинні бути електроінструменти, які при необхідності допоможуть усунути дрібні ламання будинку або підтримувати під час генерального ремонту.

Найкорисніший інвентар для новачків – це дриль.

За допомогою дриля можна висвердлювати дерево, бетон, цеглу і навіть замішувати розчин. Завдяки гарному обладнанню можна працювати професійно та при цьому безпечно, навіть не маючи жодного досвіду.

Які види дрилів існують

Якщо дриль використовуватиметься лише для того, щоб вкручувати шурупи або час від часу просвердлювати отвір для картини в стіні, вам не знадобиться складне та дороге потужне обладнання. Однак якщо ви плануєте капітальний ремонт, вам знадобиться більш досконалий дриль, підібраний за матеріалами та призначенням.

Ручний дриль

Це найпростіший, найлегший і доступніший тип дриля. Однак, він використовується досить рідко, оскільки дозволяє виконати дуже невеликий обсяг робіт. Його можна застосовувати для свердління дуже м’яких матеріалів, наприклад дерева або пластику. Однак для цього потрібно більше сили, ніж для інших типів свердел.

Ударний дриль

Такий інструмент свердлить не тільки дерево, а й набагато твердіші матеріали, наприклад, бетон або цеглу. Ударний дриль дозволяє працювати швидко та з меншими зусиллями. Це стає можливим завдяки механічному впливу, що виникає в ньому при зіткненні з матеріалом. Ударний дриль підійде ідеально, наприклад, коли ви плануєте капітальний ремонт будинку.

Перфоратор

Цей тип дриля призначений для кваліфікованих будівельників, який знадобиться тільки в тому випадку, якщо ви плануєте свердлити дуже тверді матеріали, переважно з бетоном. У домашніх роботах це може стати в пригоді, наприклад, коли ви захочете самостійно встановити натяжну стелю.

Акумуляторний дриль

Універсальний тип дриля, який також має можливість вкручування та зняття болтів і шурупів. Він може бути безударним або ударостійким, як, наприклад, дриль-шурупокрут. Інструмент дозволить вам виконати повний комплекс робіт у домашніх умовах, не докладаючи до цього особливих зусиль.

Дриль-міксер

Крім класичного свердління, інструмент дозволяє змішувати фарби, лаки, розчини і всі будівельні матеріали. Однак його частіше використовують для професійного, ніж домашнього ремонту.

На що звертати увагу при виборі дриля

Залежно від того, для чого дриль використовуватиметься, він повинен мати відповідний діаметр свердління та швидкість обертання. А також беріть до уваги такі параметри:

  1. Для робіт по будинку зазвичай підійде дриль невеликої потужності близько 500-700 Вт. Висока потужність дозволяє працювати з твердішими матеріалами.
  2. Крутний момент – це ще один важливий параметр дриля. Чим він вищий, тим більш тверді матеріали можна свердлити. Однак це вже не так важливо при вкручуванні шурупів.
  3. Швидкість обертання свердла – це кількість обертів за хвилину, що фактично означає, наскільки швидко свердло обертатиметься в даному типі матеріалу. Вузьке свердло діаметром 10 мм по сталі може обертатися 600 разів на хвилину, а по каменю або кераміці – лише 400 разів. Багато сучасних пристроїв мають можливість регулювання швидкості обертання, тобто автоматичне підстроювання під даний матеріал. Це дозволяє більш ефективно та легко працювати, а також запобігає ламанню або передчасному зносу свердла через неправильно вибрані параметри.
  4. Діаметр свердління – завдяки йому ви знатимете, якого розміру отвір можна просвердлити свердлом у конкретному матеріалі. Цю інформацію ви знайдете в описі пристрою. Для дерева максимальний діаметр може становити 25 мм, а для бетону – 16 мм у цьому пристрої. В інших ці параметри можуть бути вдвічі вищими.

Крім цього, зверніть увагу, що для домашнього використання практичнішим буде дриль із кабелем, в основному через необмежений час її безперервної роботи. Чим довший дріт, тим комфортніше вам буде працювати. Зазвичай довжина становить від 2 до 3 м. Акумуляторний дриль найкраще підходить для періодичних ремонтів на ділянці, особливо коли доступ до розеток ускладнений.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати