Технологія та переваги прочистки форсунок ультразвуком

Інжекторні системи впорскування палива продуктивні та економічні, але потребують регулярного обслуговування. Через високий вміст сторонніх домішок у пальному пропускні канали пристроїв періодично засмічуються.

За нормальної роботи форсунок бензин ефективно розпорошується, його концентрація в паливоповітряній суміші достатня для штатної роботи мотора. Але якщо канали забруднюються, подача палива ускладнюється, що викликає збої в роботі двигуна. Тоді виконується промивка інжектора, для якої застосовуються спеціальні стенди для чищення форсунок, промивні рідини та інші пристосування. У статті ми докладніше розповімо про ультразвукове очищення форсунок.

Як працює ультразвукове очищення

Причиною зниження пропускної здатності форсунок є утворення всередині каналів смолистих відкладень та нагару. Ультразвук дає змогу видалити ці стійкі забруднення навіть на важкодоступних ділянках. Це досягається за рахунок комбінованого механічного та хімічного впливу.

Для оброблення форсунки необхідно демонтувати. Це дає можливість оцінити їхній технічний стан і ступінь забруднення. Потім пристрої занурюють у спеціальну ванну, в якій за допомогою генератора ультразвукових хвиль створюється кавітація з утворенням безлічі дрібних бульбашок. Коли ці бульбашки стикаються з поверхнею, що очищається, вони вибухають і тим самим збивають бруд. Після оброблення форсунки перевіряються на стенді, який дає змогу визначити ефективність процедури.

Яка ультразвукова ванна необхідна для очищення форсунок

Щоб видалення забруднень було максимально ефективним, потрібно правильно підібрати ультразвукову ванну. До основних характеристик, на які слід звертати увагу, належать:

  1. Об’єм. Повинен перевищувати розмір деталі на 30–50%. Якщо форсунок декілька, відповідно до цього потрібно збільшувати і об’єм ємності.
  2. Частота ультразвукових хвиль. Для керамічних форсунок використовується частота 35 кГц, яка забезпечує достатній рівень очищення, але не пошкоджує деталь.
  3. Підігрів рідини. Деякі ультразвукові ванни оснащені системами підігріву. За підвищення температури рідини зростає ефективність очищення, оскільки деякі відкладення під час нагрівання розм’якшуються.

Етапи ультразвукового очищення

Обробка виконується в кілька етапів:

  1. Демонтаж форсунок. Попереднє очищення їхніх зовнішніх поверхонь.
  2. Заповнення ванни мийним складом, підібраним відповідно до технічних особливостей деталей.
  3. Підігрів промивної рідини до температури 50–55°С.
  4. Занурення деталей у ємність. При цьому необхідно розташовувати форсунки так, щоб вони були повністю занурені в рідину і не торкалися стінок ванни.

Після 10–15 хвилин обробки слід витягти деталі і протерти їх м’якою вологопоглинаючою ганчіркою. Коли очищення завершено, варто переконатися в тому, що форсунки функціонують нормально. Для цього їх встановлюють на спеціальному апараті і пропускають через них паливо, спостерігаючи за якістю його розпилення.

Метод ультразвукового очищення досить простий, але демонструє високу ефективність. Він дозволяє повністю відновити продуктивність форсунок, навіть якщо їхні пропускні канали засмічені на 50 і більше відсотків. Звісно, краще не допускати такого сильного забруднення і проводити профілактичну промивку після кожних 30 тисяч кілометрів пробігу.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати