Ємен блокує ремонт глобального інтернет-кабелю на дні Червоного моря, пошкодженого через атаки хуситів

Повний ремонт трьох підводних інтернет-кабелів, пошкоджених у Червоному морі в лютому, затримується через суперечки щодо того, хто контролює доступ до інфраструктури в єменських водах
Оператор регулює підводний оптоволоконний кабель. Повний ремонт пошкоджених інтернет-кабелів Червоного моря відкладається через політичні розбіжності в Ємені. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», Ємен надав дозволи на ремонт двох із трьох кабелів, але відмовив у третьому через суперечку з одним із членів кабельного консорціуму.

Ремонт кабелів Seacom і EIG було схвалено, але консорціум, який керує AAE-1, до складу якого входить телекомунікаційна компанія TeleYemen, не отримав дозвіл міжнародно визнаного уряду Ємену, пише Bloomberg.

Три з понад дюжини кабелів, які пролягають через Червоне море, критично важливий маршрут для з’єднання європейської інтернет-інфраструктури з азійською, були виведені з ладу затопленим хуситами судном Rubymar наприкінці лютого. Хоча телекомунікаційні дані, які проходять уздовж пошкоджених кабелів, було перенаправлено, інцидент підкреслив вразливість критично важливої підводної інфраструктури та проблеми з ремонтом у зоні конфлікту.

інтернет-кабель
Платформа з дистанційним керуванням, яка використовується для підводного ремонту. Фото – Bloomberg

Суперечка щодо третього кабелю виникла через розкол політичного контролю над TeleYemen, єдиним телекомунікаційним постачальником країни. Компанія має дві філії: одну в Адені під контролем міжнародно визнаного уряду Ємену, а іншу в Сані під контролем угруповання ополчення хуситів. Уряд Ємену відмовився співпрацювати з пов’язаною з хуситами частиною TeleYemen, пов’язаною з кабельним консорціумом AAE-1, і намагався призначити представника від філії в Адені. Але консорціум не схвалив альтернативного представника, і Ємен відмовився надати дозвіл.

Ремонтним кораблям знадобиться близько тижня, щоб дістатися до кабелів, а потім приблизно два дні, щоб полагодити кожен. Кабелі буде піднято на поверхню, а новий кабель буде зрощено, щоб замінити пошкоджені ділянки.

Ремонтна бригада також оцінить затонуле судно Rubymar, чий якір, найімовірніше, обірвав кабелі в лютому. За оцінками Seacom, наразі цей корабель знаходиться приблизно в 1 кілометрі від кабелю.

Ємен
Вантажне судно Rubymar затонуло після того, як воно стало мішенню єменських хуситів. Фото – Bloomberg

Згідно з підрахунками гонконзького інтернет-провайдера HGC Global Communications, який використовує ці кабелі, три пошкоджені кабелі передають близько 25% трафіку в регіоні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що єменські хусити погрожують Саудівській Аравії: стане мішенню, якщо підтримає США

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *