Китай вперше в історії доставив на Землю ґрунт з зворотного боку Місяця (ВІДЕО)

Ранком 25 червня, модуль китайського місячного зонда «Чан'е-6» доставив на Землю зразки ґрунту, зібрані на зворотному боці Місяця
Китайський місячний зонд повернувся на Землю з першими в світі зразками зі зворотного боку Місяця. Фото - Xinhua

Як повідомляє «Kreschatic», капсула з ґрунтом, скинута з зонда на парашуті, приземлилася на півночі Китаю в автономному районі Внутрішня Монголія. Відео посадки опублікував китайський телеканал CGTN.

Китай став першою країною, яка зібрала і доставила на Землю зразки ґрунту з зворотного боку Місяця. Місія «Чан’е-6» тривала 53 дні. Космічний апарат був запущений на Місяць з космодрому Веньчан на південному китайському острові Хайнань 3 травня. Приблизно через місяць, 2 червня, апарат здійснив посадку в кратері Аполлон у районі Південного полюса на зворотному боці Місяця. Зібравши зразки ґрунту, апарат 4 червня злетів з поверхні і вийшов на місячну орбіту. Там зонд провів 13 днів, очікуючи можливості повернутися на Землю.

Науковий співробітник Інституту геології та геофізики Китайської академії наук Ян Вей назвав місію «Чан’е-6» важливою віхою в історії освоєння Місяця, зазначає CGTN. За словами вченого, місія «сприятиме більш повному розумінню еволюції Місяця».

Геолог Зонгю Юе з Китайської академії наук вважає, що доставлені зразки «дадуть відповідь на одне з найфундаментальніших наукових питань, пов’язаних з вивченням Місяця: яка геологічна активність відповідальна за відмінності між двома сторонами», пише Associated Press.

Китайський апарат «Чан’е-5» у грудні 2020 року доставив на Землю зразки ґрунту з видимого боку Місяця — перші з 1976 року. До Китаю місячний ґрунт на Землю доставляли тільки США і СРСР.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вперше за 50 років американський космічний апарат здійснив посадку на Місяць

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version