США звинуватили Росію у використанні ботів зі штучним інтелектом для кампанії дезінформації

Уряд США зірвав російську дезінформаційну кампанію, яка використовувала ботів зі штучним інтелектом для створення фальшивих профілів у соціальній мережі X
З червня по грудень 2023 року майже 1000 облікових записів були частиною кампанії, яка видавала себе за американців і пропагувала проросійські урядові повідомлення. Фото - Bloomberg

Редактор одного з російських державних медіа розробив програмне забезпечення для створення ферми ботів у рамках проекту, що фінансувався членом Федеральної служби безпеки (ФСБ), згідно з судовими документами, розкритими у вівторок Міністерством юстиції США, пише Bloomberg. З червня по грудень майже 1 000 акаунтів брали участь у кампанії, що видавала себе за американців і просувала проросійські урядові повідомлення.

Як повідомляє «Kreschatic», один з профілів стверджував, що користувач базується в Міннеаполісі, штат Міннесота, і приєднався до X у червні 2023 року. Цей акаунт розмістив нібито відео президента Росії Володимира Путіна, в якому говорилося, що частини Польщі, України та Литви стали частиною Росії після Другої світової війни. Інший профіль, який був ідентифікований як “Сью Вільямсон” з Грешема, штат Орегон, розмістив відео, яке заперечувало кількість іноземних бойовиків серед українських військ.

X добровільно призупинила роботу бот-акаунтів, зазначених у судових документах, за порушення умов обслуговування, згідно з Міністерством юстиції. Ферма ботів була організована особою, яка у 2022 році працювала заступником головного редактора RT, російської державної медіа-агенції. Ім’я цієї особи не було розкрито.

Ця особа продовжує працювати в RT і з 2023 року очолює відділ цифрових медіа. Саме там було розроблено програмне забезпечення для ферми ботів, згідно з даними США.

Особи, пов’язані з фермою ботів, також перевели кошти за кордон для покупки двох доменних імен у компанії, розташованої в США, щоб створити приватні сервери електронної пошти, згідно з судовими документами. Ці сервери використовувалися для створення щонайменше 968 фіктивних профілів у соціальних мережах, згідно з даними уряду США.

Росія мала намір використовувати цю ферму ботів для розповсюдження дезінформації, створеної штучним інтелектом, розширюючи свою роботу за допомогою для підриву наших партнерів в Україні та впливу на геополітичні наративи, що сприятливі для російського уряду.

– заявив директор ФБР Крістофер Рей у своїй заяві.

Крім того, ФБР та партнери, включаючи Канадський центр кібербезпеки, Службу загальної розвідки та безпеки Нідерландів і Поліцію Нідерландів, випустили спільну заяву з кібербезпеки, в якій детально описується технологія, що стоїть за фермою ботів у соціальних мережах.

Нагадаємо, раніше ми псиали про те, що російські хакери, пов`язані з службою зовнішньої розвідки, зламали пошту топ-менеджерів Microsoft

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *