Таїланд замінить старі F-16 на шведські винищувачі Gripen

Королівські повітряні сили Таїланду ухвалили рішення замінити застарілі винищувачі F-16 американського виробництва на сучасні шведські винищувачі Gripen
Винищувач Saab Gripen. Фото - Bloomberg

Згідно з заявою повітряних сил, Таїланд обрав шведські винищувачі Saab AB JAS 39 Gripen E/F для заміни F-16 A/B, які знаходяться на службі з 1988 року. Це рішення було прийнято після ретельного обговорення, оскільки країна прагне модернізувати свою армію, зважаючи на вартість і можливість підвищення “самозалежності”.

Нові винищувачі повинні мати кращі можливості, ніж ті, що вже є на озброєнні ВПС Таїланду. Комісія протягом останніх 10 місяців уважно розглядала різні варіанти і дійшла висновку, що винищувач Gripen відповідає нашим стратегічним завданням.

– йдеться у заяві.

Як повідомляє «Kreschatic», хоча точна кількість літаків, які планується придбати, і сума витрат не були оголошені, раніше повітряні сили заявляли, що планують запросити близько 19 мільярдів батів ($559 мільйонів) з державного бюджету на оновлення свого флоту. Комітет мав вибір між придбанням винищувачів Gripen або F-16 Block 70, які виробляє компанія Lockheed Martin Corp.

Це рішення було ухвалено більше ніж через рік після того, як США – союзник Таїланду за договором – відхилили пропозицію Таїланду негайно придбати винищувачі F-35A, посилаючись на довгий період очікування та необхідність значних інвестицій в інфраструктуру та підготовку.

Як і багато країн Південно-Східної Азії, Таїланд шукає шляхи модернізації своєї армії в умовах обмеженого бюджету. Друга за величиною економіка регіону протягом багатьох років бореться з повільним темпом зростання та регулярно відстає від своїх сусідів.

Нагадаємо, також раніше ми писали про те, що США оснастять українські літаки F-16 сучасною зброєю

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *