SpaceX на невизначений термін відклала перший вихід у відкритий космос цивільних осіб

SpaceX відклала свою спробу запустити експедицію з цивільним екіпажем, в якій планувалось здійснити перший в історії вихід у космос приватних осіб
SpaceX відклала перший приватний вихід у космос. Фото - Reuters

Місія, відома як Polaris Dawn, мала стартувати вранці в середу з космічного центру NASA у Флориді. Однак, за кілька годин до запуску компанія Ілона Маска SpaceX оголосила про перенесення через “несприятливі погодні умови” у районах, де очікується приводнення капсули, пише BBC.

Поки що не відомо, коли буде зроблено наступну спробу. Раніше запланований запуск у вівторок також був скасований через витік гелію на лінії, що з’єднує вежу з ракетою.

Як повідомляє «Kreschatic», ракета, яку готували в Кейп-Канавералі у понеділок, мала на борту фінансово-технічного мільярдера Джареда Айзекмана, засновника платіжної компанії Shift 4. Він став рушійною силою приватного космічного польоту та має на меті стати першим непрофесійним астронавтом, який здійснить приватний вихід у космос. Айзекман організував і частково профінансував проєкт разом із SpaceX, але відмовився розголошувати, скільки саме інвестував.

Проєкт Polaris використовує капсулу SpaceX Dragon, прикріплену до ракети Falcon 9, для транспортування екіпажу. Вони планують досягти висоти до 1,400 км, що стане найвищою точкою, досягнутою будь-якою пілотованою місією з часів програми NASA “Аполлон” понад 50 років тому.

Айзекман також очолює екіпаж, до складу якого входять його близький друг, відставний пілот ВПС США Скотт Потіт, а також двоє інженерів SpaceX — Анна Менон та Сара Гілліс. Усі четверо провели два роки, готуючись до місії, присвятивши тисячі годин тренувальним симуляціям.

SpaceX
До екіпажу Polaris Dawn входять Анна Менон, Скотт Потіт, Джаред Айзекман і Сара Гілліс. Фото – Reuters

Айзекман раніше вже побував у космосі, заплативши, за повідомленнями, $200 мільйонів за участь у першій цивільній орбітальній місії, організованій SpaceX у 2021 році, відомій як Inspiration4.

Під час місії Polaris Dawn екіпаж планує провести шість днів у космосі, причому космічний вихід заплановано на третій день. Айзекман і Гілліс, одягнені в оновлені скафандри SpaceX, оснащені дисплеями та камерами на шоломах, покинуть космічний корабель на орбіті на висоті 700 км. Ця подія має тривати близько двох годин.

Екіпаж також планує провести кілька експериментів на великій висоті, включаючи тестування зв’язку зі супутниками Starlink і спостереження за впливом проходження через радіаційний пояс Ван Аллена – сильно заряджену область у космосі.

Також раніше ми писали про те, що SpaceX вперше відправить туристів у космос

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *