Зима наближається: чи варто очікувати відключень світла і чи втримається українська енергосистема

Українська енергосистема. Фото - zn.ua

Україну очікує друга зима підряд, коли тривалі вимкнення електроенергії стають нормою через безперестанні ракетні та дронові атаки з боку Росії, які зробили окремі частини енергетичної системи вразливішими, ніж рік тому.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на матеріал Reuters, тисячі інженерів працювали цього літа, щоб відновити пошкоджене обладнання, і краща система повітряної оборони може допомогти зменшити вплив війни енергетику.

Але не вистачило ні грошей, ні часу для завершення підготовки до зими, що означає більше тривалих ночей без світла, тепла та води для мільйонів українців, а також більше страждань для підприємств та загальної економіки.

Багато зусиль було витрачено лише на відновлення того, що було зруйновано. Чи ми змогли побудувати додаткову стійкість? Чи ми знаходимося в кращому стані, ніж минулої зими? Не думаю

– заявив Маркус Ліппольд, керівник енергетичної команди управління розширення Європейського союзу.

Це була велика успішна праця, але її потрібно продовжувати

– сказав він цього тижня у Брюсселі.

Росія навмисно знищує українські енергетичні об`єкти, щоб завдати максимальних страждань звичайним людям. Сама ж країна-агресорка це заперечує, і традиційно стверджує, що не націлюється на цивільне населення, а лише на військові об’єкти.

обстріли
Знищений російською ракетою український трансформатор. Фото – lb.ua

Збитки виявилися великими. Україна відмовляється надавати докладні дані про вплив атак на її енергетичну систему, розглядаючи це як конфіденційну інформацію під час воєнного часу.

Проте ООН в червні оцінила, що потужність виробництва електроенергії України зменшилася приблизно до половини від рівня до повноцінного вторгнення Росії в лютому 2022 року. З майже 37 гігаватт (ГВт) більше 19 ГВт були знищені, пошкоджені або окуповані.

Дослідницький центр Київської школи економіки оцінив прямі збитки для енергетичної інфраструктури України на рівні 8,8 мільярда доларів станом на червень.

Протягом минулого опалювального сезону, який триває з жовтня по березень і в цей час температура впадає значно нижче нуля, середній українець, який жив подалі від лінії фронту, провів близько 35 днів без електроенергії. Це також часто впливає на водопостачання та опалення.

Минулої зими Україні допомогли відносно м’яка погода, швидкі ремонти, атомна енергія та імпорт електроенергії з Європи, але деякі посадовці очікують більш складних умов цього разу.

Зокрема, мер Львова Андрій Садовий заявив у серпні, що його місто на заході, де проживає близько мільйона людей і яке розташоване подалі від окопів на сході і півдні, повинно готуватися до відсутності електроенергії протягом до двох місяців.

Також Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК, найбільшої приватної енергетичної компанії України, яка забезпечує близько чверті потреб країни, і яка неодноразово постраждала від російських ракет, безпілотників та артилерії по своїх теплоелектростанціях та інших об’єктах, повідомив, що його компанія провела масштабні ремонтні роботи напередодні зими, але деякі енергоблоки вимагали більше часу для відновлення через значні пошкодження.

Безумовно, можна сказати, що рівень надійності буде нижчим (ніж минулого року)

– сказав він.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в свою чергу повідомив, що сім енергоблоків АЕС готові до зими, а ще на двох – на завершальній стадії ремонт. Близько 60% виробництва електроенергії в Україні минулого року припадало на атомну енергетику.

Голова національного мережевого оператора “Укренерго” Володимир Кудрицький заявив, що магістральна мережа, одна з найбільш пошкоджених частин енергосистеми, готова пропускати зимові обсяги електроенергії.

Енергосистема не така надійна і з меншим резервом потужностей, ніж була до прицільних ударів, але в той же час російський терор вже не буде несподіванкою і всі до нього готуються

– сказав він.

Україна також накопичила достатньо газу, щоб пережити зиму без імпорту вперше з часів незалежності в 1991 році, повідомив Олексій Чернишов, генеральний директор Нафтогазу, найбільшої нафтогазової компанії країни.

Серед інших заходів для посилення енергетичної стійкості України уряд зробив перші кроки до децентралізації сектора та погодився, що Україна може імпортувати європейську електроенергію. До повномасштабного вторгнення країна була чистим експортером.

Деякі підприємства та міста почали нарощувати власні потужності, звертаючись до малих відновлюваних джерел енергії, де це можливо, і встановлюючи генератори.

Українські компанії та приватні особи імпортували десятки тисяч генераторів, хоча окремі напади на нафтобази загрожують постачанню палива для живлення двигунів.

Сьогодні ми маємо 83 потужні генератори у наших теплопостачальників і водопровідній компанії

– каже Сергій Сухомлин, мер Житомира.

Неможливо постійно використовувати генератори. Але якщо буде повне відключення електроенергії на кілька годин, ми зможемо забезпечити опалення.

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *