Назад в 90-ті: на Закарпатті за рекет затримали кума Медведчука

Фото - Telegram СБУ

Спеціальні служби України успішно припинили злочинну діяльність групи, яка тероризувала жителів прикордонних районів Західної України. Під час спецоперації на Закарпатті було затримано голову цієї банди, який одночасно є чинним депутатом обласної ради та відомим кримінальним авторитетом відомим у злочинних колах.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на телеграм-канал СБУ, затриманий зловмисник має великий стаж співпраці та є кумом Віктора Медведчука, який раніше призначив його керівником місцевого відділення забороненої політичної партії “ОПЗЖ”.

У березні 2022 року цей кримінальний елемент навіть мріяв стати народним депутатом, замінивши свого колегу з партії, Іллю Киву, який був позбавлений депутатського мандата.

За даними слідства, затриманий депутат обласної ради очолював банду, яка застосовувала тиск на місцевих мешканців прикордонних районів, вимагаючи від них грошові внески.

Для досягнення своїх цілей, зловмисники спровоковували конфліктні ситуації та імітували “комерційні” суперечки, а потім вимагали гроші за їх врегулювання.

Якщо потерпілий відмовлявся платити за “захист”, злочинці погрожували йому фізичними звірствами та конфіскацією його особистого майна.

Також зафіксовано випадок, коли депутат разом із своєю “правою рукою” – ще одним кримінальним авторитетом – вимагали 135 тисяч доларів США від місцевого підприємця.

Щоб змусити чоловіка виплатити гроші, компаньйон керівника банди викрав його автомобіль та обіцяв повернути його лише після внесення всієї суми вигаданого “боргу”.

Агенти СБУ викрили депутата та його спільника “на гарячому” під час передачі їм першої частини суми в розмірі 20 тисяч доларів від підприємця, який постраждав.

Фото – Telegram СБУ

Під час обшуків в місцях праці та проживання депутата та інших учасників банди були знайдені матеріальні докази злочинної діяльності.

Зараз злочинці утримуються під вартою, а проти них буде порушено обвинувачення за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️частина 4 статті 189 (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану);

▪️частина 3 статті 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Питання про обрання їм запобіжного заходу наразі розглядається.

Розслідування триває, і зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *