США посилюють тиск на Європу щодо передачі заморожених активів Москви Києву

Американські високопосадовці стали активніше закликати західні країни використовувати заморожені активи ЦБ РФ для допомоги Україні
США почали активніше закликати ЄС використати заморожені російські активи для допомоги Україні. Фото - slovoidilo.ua

Про це пише пише The Washington Post з посиланням на свої джерела, повідомляє «Kreschatic».

За оцінками російської влади, у банках західних країн заморожено близько 300 мільярдів доларів ЦБ РФ. Більшість із них – у Європі.

Прихильники використання заморожених російських активів для допомоги України вважають, що це правильно з «економічної та моральної точки зору». Так, професор Гарвардського університету Ларрі Саммерс заявив, що продовження допомоги Україні лише за рахунок американських платників податків неминуче призведе до скорочення витрат в інших пріоритетних сферах, наприклад, у сфері зміни клімату.

У свою чергу, західний чиновник, який говорив з WP на умовах анонімності, зазначив, що країни Заходу все більше схиляються до того, що заморожені кошти ЦБ РФ так чи інакше мають бути використані для фінансування України.

Схоже, у всьому світі зростає консенсус щодо того, хто за це платитиме. Це відповідальність Заходу чи Кремль теж має зіграти свою роль?

– заявив співрозмовник видання.

Водночас, американські чиновники впевнені, що використання заморожених активів не замінить прямої підтримки від Вашингтона, оскільки знадобляться місяці або навіть більше, щоб ці гроші досягли України, пише газета.

Як пише WP, для використання російських активів країнам необхідно подолати низку юридичних та фінансових перешкод. Проміжним варіантом може стати використання для допомоги Україні коштів, отриманих у вигляді податків із доходів від цих активів. Водночас українські деякі чиновники припускають, що ці надходження можна буде використовувати як заставу для залучення великих сум від приватних інвесторів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Байден хоче об`єднати допомогу Україні і Ізраїлю в один пакет

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *