Британські гаубиці «мовчать» на фронті в Україні через катастрофічну нестачу снарядів – The Telegraph

Українські військові змушені стріляти з британських гаубиць рідше одного разу на день, а деякі замість цього повертаються до зброї часів Другої світової війни
Бійці 80-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ біля своєї британської гаубиці L119. Фото - telegraph.co.uk

Поставлені в Україну британські артилерійські гармати «мовчать» на полі бою через брак боєприпасів до них, розповіли виданню The Telegraph українські військові, повідомляє «Kreschatic».

Українські військові, яких навчає НАТО на гаубицях L119, змушені стріляти з них рідше одного разу на день через «катастрофічну» нестачу снарядів. Представники одного із фронтових підрозділів сказали виданню, що замість цього вони використовують польову гармату часів Другої світової війни, оскільки вона все ще мала запаси снарядів.

Це сталося саме після того, як минулого тижня найвищий військовий чиновник НАТО попередив, що в альянсу швидко закінчуються артилерійські снаряди, які можна було б передати Україні.

Роб Бауер, нідерландський адмірал, який головує у Військовому комітеті НАТО, заявив на Варшавському форумі безпеки, що «тепер видно дно».

Гостроту нестачі тепер виявили військовослужбовці 80-ї десантно-штурмової бригади України, які отримали частину партії з 36 гаубиць L119, поставлених Британією Україні минулого року.

Боєць з позивним «Мирон», командир артилерії, дислокованої поблизу Бахмута, сказав The Telegraph:

Британська L119 — гарна зброя, дуже зручна в роботі та точна для вогню. Але у нас для цього не вистачає снарядів – минулого тижня ми випустили лише п’ять снарядів за весь тиждень. Їх кількість катастрофічно обмежена. Коли ми в бою, нам доводиться дуже ретельно зважувати, використовувати снаряд чи ні.

Влітку Мирона з товаришами відправили до Німеччини для навчання на L119. Зброя повинна зробити їх набагато ефективнішими у пробиванні російських ліній.

Але через брак 105-міліметрових снарядів НАТО їм довелося повернутися до існуючих гаубиць радянських часів. Серед них старовинна 85-мм Д-44, радянська гармата, яка використовувалася в останніх зіткненнях Другої світової війни.

Це майже як музейний експонат, але ми все ще використовуємо його, оскільки принаймні у нас є більше боєприпасів для нього. Це критична ситуація, оскільки це артилерійська війна – відсутність достатньої кількості снарядів коштує життя нашим солдатам

– сказав Мирон.

L119
Українська 80-та десантно-штурмова бригада отримала частину партії з 36 гаубиць L119, поставлених Києву минулого року Великою Британією. Фото – telegraph.co.uk

Минулого вівторка адмірал Бауер закликав західні уряди та виробників оборонної техніки збільшити виробництво артилерійських снарядів до «значно вищих темпів». Він попередив, що багато країн, які постачають артилерійські снаряди в Україну, вже вичерпали більше половини своїх складських запасів.

Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що поставило Україні понад 300 тисяч артилерійських снарядів з початку повномасштабної війни. Найбільша британська збройова компанія BAE Systems також планує відкрити офіс в Україні, щоб розпочати спільне партнерство з місцевими виробниками у виробництві зброї.

Речник Міноборони сказав:

Сполучене Королівство піде далі в найближчі місяці в наших пріоритетних сферах підтримки, включаючи протиповітряну оборону і дальню ударну здатність, а також навчання.

Проте все ще викликає занепокоєння те, що з тисячами снарядів, які щодня випускаються на полі бою, Київ виснажує запаси швидше, ніж його військові підтримці можуть їх поповнити – резюмує The Telegraph.

Далі будемо використовувати лук і стріли

– пожартував один із товаришів Мирона.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Rheinmetall отримала чергове замовлення на артилерійські снаряди для України

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *