Війна в Україні буде головним питанням під час зустрічі Байдена з лідерами ЄС

Обтяжений непрацездатністю Конгресу, президент Джо Байден має завдання запевнити лідерів Європейського Союзу в п’ятницю, що Сполучені Штати, тим не менш, можуть виконати обіцянки надіслати допомогу на десятки мільярдів доларів Україні та Ізраїлю під час війни
Зобов'язання США щодо України є центральним питанням під час зустрічі Байдена з лідерами ЄС під час хаосу в Конгресі. Фото - kurs.com.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Washington Post, разом із допомогою України дати відсіч Росії та наслідками нападу ХАМАС на Ізраїль, лідери США та ЄС також з’ясовують, як впоратися зі зміною клімату, економічною конкуренцією з Китаєм, торгівлею та податковими питаннями.

За день до зустрічі з Байденом президент Європейської ради Шарль Мішель висловив оптимізм, що Байден зможе виконати свої обіцянки допомогти озброїти та фінансово підтримати Україну.

Я справді впевнений, а також вдячний за особисте керівництво Джо Байдена. Він зробить усе, щоб ця підтримка була підтверджена

– сказав Мішель.

Президент США розвинув особисті стосунки з Мішелем і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, яка називає Байдена «любим Джо».

І ЄС, і США пишаються своєю відданістю демократичним принципам, джерелу єдності, коли вони керують війною Росії в Україні та війною між Ізраїлем і ХАМАС. Вони назвали свою підтримку Україні та Ізраїлю відображенням спільних демократичних цінностей і наголосили на важливості дотримання міжнародного права під час військових операцій.

Але реальність демократичних держав полягає в тому, що зовнішньополітичні угоди можуть змінитися з виборами, а конкуруючі інтереси всередині країни можуть затьмарити дипломатію. У двох партнерів все ще є розбіжності щодо торгівлі, економіки та стимулів для переходу на відновлювані джерела енергії. США та ЄС ще повинні завершити угоду про екологічно стійке виробництво сталі та алюмінію, щоб уникнути мит, запроваджених під час президентства Дональда Трампа.

За словами Федеріко Штайнберга, запрошеного співробітника Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вашингтонського мозкового центру, власні стимули Байдена щодо відмови від викопного палива викликали в Європі «легкий дискомфорт».

У той час як ЄС вітає зусилля США щодо «прискорення зеленого переходу», сказав Стейнберг, деякі елементи програм Байдена є протекціоністськими за своєю природою, дискримінують торгових партнерів і підривають систему Світової організації торгівлі, яку ЄС хотів би відродити.

Але поки що США та ЄС у своїх словах і політичних рішеннях зосереджені на великих викликах війни та солідарності. Фон дер Ляєн заявила в четвер, що «серцевиною» розмови в Овальному кабінеті буде Україна та Ізраїль.

Окрім санкцій проти Росії, країни ЄС надали Україні майже 90 мільярдів доларів допомоги, у тому числі 27 мільярдів доларів військової допомоги, сказала фон дер Ляєн. Але є відкриті питання щодо того, чи можуть зобов’язання США похитнутися після надання Україні чотирьох раундів допомоги на загальну суму 113 мільярдів доларів, сума, яка включає заміну військового обладнання США, надісланого до Києва.

В окремому інтерв’ю Associated Press Мішель сказав, що США та ЄС. все ще потрібно буде досягти прогресу у вирішенні тарифів на сталь та захистити інтереси європейського бізнесу. Але Мішель сказав, що обидві сторони налаштовані підтримувати Україну, і Європа «робить те, що потрібно, і ми готуємо наступні рішення, щоб мобілізувати все більше фінансування, більше військового обладнання для України та для українців».

Очікується, що в п’ятницю Байден попросить додатково фінансувати 105 мільярдів доларів, у тому числі 60 мільярдів для України, значна частина яких поповнить запаси зброї США, надані раніше.

Також є 14 мільярдів доларів для Ізраїлю, 10 мільярдів доларів для невизначених гуманітарних заходів, 14 мільярдів доларів для управління кордоном між США та Мексикою та боротьби з торгівлею фентанілом і 7 мільярдів доларів для Індо-Тихоокеанського регіону, який включає Тайвань. Пропозицію описали троє людей, знайомих із деталями, які наполягали на анонімності до офіційного оголошення.

Але деякі республіканці в Палаті представників поставили під сумнів необхідність допомоги Україні на рівні, якого забажав Байден. Республіканська партія усунула представника Кевіна Маккарті, і тепер не може знайти наступника, що викликає занепокоєння, що зобов’язання Байдена перед ЄС можуть опинитися під загрозою.

Президент США пояснив Конгресу свій запит у вечірній промові у четвер, виклавши основну ідею своєї пропозиції щодо витрат:

Американські цінності – це те, що робить нас партнером, з яким країни хочуть працювати. Ми поставимо все це під загрозу, якщо підемо з України, якщо відвернемося від Ізраїлю.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Байден попросить у Конгресу як мінімум 100 мільярдів доларів для допомоги Ізраїлю та Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *