Європа всіма силами повинна захистити Україну від Трампа – The Washington Post

За 20 місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну союзники Києва спрямували потоки військової та іншої допомоги на суму понад 230 мільярдів доларів
Європа намагається захистити Україну і зробити її «захищеною від Трампа». Фото - hromadske.ua

У наступні 20 місяців шанси, що Київ отримає співставну суму, близькі до нуля. І якщо Дональд Трамп повернеться в Білий дім, шанси, ймовірно, зменшаться ще більше. Про це йдеться у статті члена редакційної колегії The Washington Post Лі Хокстадера, повідомляє «Kreschatic». Далі пропонуємо переклад цього матеріалу.

Ця похмура математика разом із політичним календарем США спонукала стурбованих західних лідерів почати розробляти стратегії, спрямовані на те, щоб захистити Україну на випадок повернення до влади Трампа від Володимира Путіна. Зараз у європейських столицях мало говорять про «перемогу» Києва, принаймні найближчим часом. Потрібен реалістичний план виживання України.

Проблема полягає в розриві між зростаючою тривогою Європи щодо можливого повернення Трампа та її планом дій. Ніко Ланге, колишній керівник апарату міністерства оборони Німеччини, сказав, що «всі стурбовані» привидом нової адміністрації Трампа. «Але наслідок цього занепокоєння — нічого не робити. Це безвідповідально».

У зв’язку з тим, що рейтинги Трампа і президента Байдена за результатами ряду останніх опитувань по суті не відрізняються, європейські лідери нарешті зрозуміли, що другий термін Трампа можливий.

Але зараз європейські лідери сповнені рішучості більше не дивуватися, як це було в 2016 році. Минулого місяця міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок полетіла в Техас перед тим, як відвідати відкриття Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. В Остіні вона зустрілася з губернатором Грегом Ебботтом — рідкісна зустріч тет-а-тет між прихильником екологічної політики Європейської партії зелених і лідером Республіканської партії, який заперечує зміни клімату.

Мета полягає в тому, щоб Берлін зрозумів, як республіканці бачать світ, щоб краще оцінити, що буде, якщо Трамп повернеться в Білий дім.

В Європі також формується консенсус щодо того, як підходити до республіканців у Конгресі. Щоб аргументувати продовження допомоги США Україні, ідея полягає в тому, щоб менше говорити про Україну, а більше про Китай — і як не викликати напад на Тайвань.

Високопоставлений представник європейської служби безпеки сказав, що послання до законодавців Республіканської партії було таким: «Якщо ви хочете зберегти спокій в Китаї, то ви повинні досягти успіху в Україні».

Ніхто не уявляє, що європейські союзники зможуть закрити дірку, яка залишиться за відсутності військової допомоги США, яка становить майже половину всієї військової допомоги, надісланої Україні. Але навіть оптимістичний сценарій — якщо Вашингтон продовжить допомогу після президентських виборів 2024 року, хоча й на значно нижчому рівні — може становити серйозну загрозу для України.

Путін перебільшував, але не сильно, коли нещодавно заявив, що у Києва закінчаться боєприпаси за тиждень, якщо Захід скоротить поставки.

Європа справді має плани забезпечити Україну засобами для стійкості, але ці терміни довгі. Тим часом Кремль, який перевів російську економіку на воєнний стан, відновлює свої виснажені сили швидше, ніж багато хто уявляв можливим.

По суті, між Росією та Заходом точиться гонка за переозброєння, в якій Україна має екзистенційну роль. І ця гонка відбувається саме тоді, коли ключовий постачальник зброї для Києва, Сполучені Штати, здається все більш ненадійним союзником.

Навіть якщо Байден зможе просунути через Конгрес свій останній військовий рятівний круг для України — 61,4 мільярда доларів, прив’язаних до меншого пакету для Ізраїлю — це писано вилами по воді. Послаблення підтримки Києва від Республіканської партії затьмарює перспективи майбутніх вливань, навіть якщо Байдена переоберуть.

Євросоюз виділяє мільярди євро на озброєння України в довгостроковій перспективі. Окремо найбільші союзники Києва розробляють двосторонні угоди, які б підтримували потік зброї роками. Сама Україна має амбітні плани щодо розвитку вітчизняної промисловості боєприпасів через спільні підприємства із західними виробниками зброї. Вона мріє про нові заводи та виробничі лінії, які вироблятимуть безпілотники, бронетехніку та боєприпаси поблизу лінії фронту.

Однак ці стратегії не принесуть плодів швидко. Навпаки, потреби України є негайними, а зустрічний вітер, що стоїть перед її європейськими союзниками, стає все жорсткішим.

Німеччина та Великобританія, дві найбільші економіки Заходу після Сполучених Штатів, важко відновлювалися у фінансовому плані після пандемії. Франція постачала деякі ключові види зброї в Україну, але відстає за загальним внеском. У деяких частинах Європи відкрилися тріщини в громадській підтримці України, які можуть перетворитися на прірву, якщо Вашингтон порушить свої власні зобов’язання.

«Європейці повинні посилити свою підтримку України», – сказала Александра де Хооп Схеффер з Німецького фонду Маршалла США. «І це буде дуже важко».

Допомога США Києву полягає не в тому, щоб зробити українців чи європейців щасливими. Йдеться про збереження позиції Сполучених Штатів у світі. Але оскільки цей аргумент втрачає силу серед деяких американців, для Європи постає питання, як зберегти Україну. Відповідь залишається туманною — і час на боці Путіна.

Також рекомендуємо прочитати: Світ не повинен забувати про дітей-заручників Путіна – The Telegraph

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *