СБУ повідомила про підозру патріарху Кирилу: в чому звинувачують голову РПЦ

Служба безпеки України повідомила про заочну підозру главі Російської православної церкви Володимиру Гундяєву (відомого як патріарх Кирило), звинувативши його у виправданні збройної агресії Росії проти України
Ольга Лисенко 781 Коментувати
СБУ звинуватила патріарха Кирила у виправданні російського вторгнення в Україну. Фото - t.me/SBUkr

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на СБУ , їх слідчі що разом із генеральною прокуратурою зібрали доказову базу щодо глави Російської православної церкви, який, за версією слідства, сприяв збройній агресії Росії проти України.

За даними слідства, Кирило входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та одним із перших публічно підтримав повномасштабне вторгнення в Україну. У СБУ зазначили, що Кирило також пропагує позицію російської влади.

Вказується, що у березні 2022 року патріарх РПЦ благословив голову Росгвардії Віктора Золотова на війну проти України. Наприкінці лютого 2023 року в одному із відео він виправдав окупацію сходу України.

СБУ підозрює Кирила за такими статтями:

  • частина 3 статті 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України);
  • частина 3 статті 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);
  • частина 5 статті 27 та частина 2 статті 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Після початку російського вторгнення в Україну патріарх Кирило фактично підтримав війну. У своїх проповідях він часто згадує військові дії, а також доводить причини вторгнення. Серед іншого, він говорив, що війну спровокували зовнішні сили для ослаблення Росії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кремлівський патріарх Кирило заявив, що ядерну зброю створили за божим промислом

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *