Як не потрапити на гачок аферистів: ТОП шахрайських схем

Війна в Україні стала підґрунтям для поширення шахрайських схем, заснованих на вразливому емоційному стані та зловживанні довірою громадян. Зловмисники здатні обдурити дітей, пенсіонерів та намагатись розчинитись у просторах інтернету, не залишивши слідів злочину.
Ольга Лисенко 617 Коментувати
Як не потрапити на гачок аферистів

Понад 60% українців не можуть безпечно користуватися інтернетом, часто вони потрапляють на гачки аферистів та добровільно віддають гроші. У групах ризику люди похилого віку та діти. Але шахраям вдається обдурити навіть досвідчених користувачів інтернету.

При цьому кмітливість шахраїв виходить за рамки вже добре знайомих українцям афер, тож з’являються нові способи ошукування.

Департамент кіберполіції Національної  поліції України розповідає для читачів «Kreschatic» про найпоширеніші схеми шахрайств та основні правила безпеки, які допоможуть викрити аферистів.

Інспектори управління протидії кіберзлочинам в місті Києві лейтенанти поліції Пронтенко Лілія Володимирівна та Осадча Наталія Вікторівна розповіли про такі шахрайські схеми та як їм протидіяти.

Схема 1. Продаж дешевих товарів «з рук в руки»

Якщо незнайомі люди прийшли до вас і пропонують купити дешеві товари – будьте насторожі. Це можуть бути шахраї! у такий спосіб вони намагаються дізнатися, де ви зберігаєте свої заощадження, а потім непомітно для вас викрасти гроші.

Пам’ятайте: «безкоштовний сир – тільки в мишоловці».

Що робити?

  1. Не пускайте незнайомців додому.
  2. Залучіть до розмови сусідів або зателефонуйте родичам: це може відлякати шахраїв.
  3. Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.
шахраї
Шахрайські схеми: прості правила безпеки

Схема 2. «Грошова реформа»

Якщо до вас навідаються незнайомці і скажуть, що у зв’язку з проведенням грошової реформи треба замінити старі купюри на нові, знайте: це -100% шахраї. У такий спосіб вони намагаються привласнити всі ваші заощадження.

Що робити?

  1. Не довіряйте незнайомцям і не пускайте їх у свою домівку.
  2. Розкажіть про візит родичам.
  3. Завжди радьтеся з тими, кому довіряєте.
  4. Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейським за номером 102.
шахраї
Шахрайські схеми: прості правила безпеки

Інформація стосовно соціального проєкту МРІЯ

Управління протидії кіберзлочинам в місті Києві запрошує долучитися до проєкту MRIYA – найбільша інформаційна армія (190+ тисяч учасників), найбільше заблокованих ресурсів (близько 30 тисяч). Це громадяни приватного та державного секторів, задля протидії дезінформації та незаконному контенту, очищення інформаційного простору від російської пропаганди, знищення осередків незаконного поширення протиправного та забороненого контенту. Метою проєкту є покращення медіа-грамотності українців та зменшення впливу пропаганди на суспільство.

Війна відбувається не лише за територіальну цілісність, а й в інформаційному просторі. Кожне слово наших ворогів може негативно вплинути на свідомість людей та хід війни в цілому, тому ми маємо бути завжди обачні та вміти себе захистити від поширення фейків. Учасники проєкту MRIYA будуть вчитися інформаційній- та кібергігієні, отримають сотні порад, що підвищать обізнаність у медіа-просторі та зможуть самостійно виявляти джерела пропаганди й знищувати їх. І тільки разом ми зможемо протидіяти негативним явищам в Інтернеті.

Цілі проєкту:

  • знищення російських осередків в мережі;
  • зменшення рівня булінгу та цькування в Інтернеті;
  • протидія наркотикам та шахрайству;
  • навчання та тренінги з кібергігієни;
  • просвіта населення щодо інформаційної гігієни;
  • залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції.

Кібервійська чекають на Вас!

MRIYA
Проєкт MRIYA

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *