ЄС може не реалізувати свій план надати Україні 20 млрд євро на військову допомогу

Європейський Союз зустрів на своєму шляху в виділенні Україні для військових цілей 20 мільярдів євро певні перепони, тому цей план може лишитись не реалізованим в тому виді, в якому він наразі існує.
Ольга Лисенко 1.5k Коментувати
Фото - lb.ua

Як повідомляє «Kreschatic», про це йдеться в матеріалі Reuters.

Так, Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства Євросоюзу запропонував в червні цього року створити спецфонд для того, щоб на протязі наступних чотирьох років підтримати армію України на суму  до двох десятків мільярдів євро.

Його пропозиція була такою, щоб майбутній фонд компенсував країнам Європейського Союзу витрати на закупівлю для України ракет, танків та необхідних боєприпасів. Також мали покриватись витрати на навчання українських бійців.

Наразі міністри оборони Євросоюзу готуються обговорити такий план в Брюсселі на засіданні, яке відбудеться вже у наступний вівторок. В цей же час дипломати говорять, що багато країн, в тому числі і Німеччина, висловили ризики, пов’язані з виділенням таких великих коштів на декілька років вперед.

Дослівно із заяви одного з дипломатів ЄС, який займає високу посаду та вирішив лишитись на умовах анонімності:

Я поки що не готовий об’явити про те, що ця ідея лишається мертвою. Але, звісно, завжди можна досягнути покращень. Досить багато питань було у Німеччини і це досить справедливо. Адже ми маємо річ з величезними коштами.

Уряди європейських країн в свою чергу підкреслюють, що довготривала військова допомога Європейського союзу має бути скоординована з пакетами безпеки про які окремі країни-члени ведуть власні перемовини зі столицею України. Саме це і затрудняє узгодження об’єму помочі, доки перемовини продовжуються. Під час саміту ЄС, який відбувся минулого місяця, німецький канцлер Шольц відмітив, що наразі варто зосередитись на таких двосторонніх пакетах.

А деякі країни-учасники ЄС також впевнені, що їм буде тяжко взяти на себе великі довготривалі обов’язки через обмежені внутрішні бюджети.

Ще один з дипломатів Європейського Союзу пояснив, що ймовірність того, що пропозиція Борреля буде прийнятою, зменшується. Хоча багато країн досі мають намір, щоб такі зобов’язання були на рівні ЄС.

Відразу троє дипломатів зробили пропозицію, що Євросоюз, можливо, прийме рішення виконувати власні обов’язки щороку, а не погоджуватись на виділення великої суми, розтягнутої на чотири роки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україні ліпше відмовитись від президентських виборів.

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version