Війна в Україні: головні новини станом на 627 день повномасштабного російського вторгнення

Колишній лідер НАТО припускає, що Україна може приєднатися до альянсу без окупованих російських територій, ЗМІ пишуть, що високопоставлений український чиновник відіграв ключову роль у підриві газопроводу Nord Stream
Ольга Лисенко 536 Коментувати
Расмуссен пропонкє прийняти Україну до НАТО без окупованих територій. Фото - dialog.ua

Як повідомляє «Kreschatic», колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув пропозицію щодо вступу України до військового альянсу, але без окупованих Росією територій. Расмуссен, який очолював НАТО з 2009 по 2014 роки, наполягав на тому, що план часткового членства України не символізував би заморожування конфлікту, а натомість означав би рішучість попередити Росію, що вона не може перешкодити Україні приєднатися до західного оборонного альянсу.

Урядова коаліція канцлера Німеччини Олафа Шольца погодилася подвоїти військову допомогу Німеччини Україні наступного року до 8 мільярдів євро (8,54 мільярда доларів), повідомляє Bloomberg News з посиланням на джерела, обізнані з цим питанням. Законодавці від Соціал-демократів Шольца, Вільних демократів і Партії зелених цього тижня домовилися про збільшення переговорів щодо запропонованого федерального бюджету на 2024 рік, повідомляє Bloomberg.

Відповідно до спільного розслідування Washington Post і Der Spiegel, опублікованого в суботу, високопоставлений український військовий грав ключову роль у диверсії на газопроводі Nord Stream у Балтійському морі минулого року. Роман Червінський, полковник українських Сил спеціальних операцій, був «координатором» операції «Північний потік», повідомили газетам США та Німеччини люди, знайомі з його роллю.

Президент Латвії заявив, що Росія планує тривалу війну в Україні, і закликав союзників, які коливаються, продовжувати надавати військову підтримку Києву, інакше Москва буде погрожувати іншим країнам. В інтерв’ю Associated Press Едгарс Рінкевич сказав, що «важливо насправді боротися за міжнародний мир і мир в Європі, тому що якщо ми зупинимо Росію в Україні, то Росія не зможе кинути виклик іншим країнам».

Росія в суботу завдала ракетного удару по столиці України Києву та області вперше за понад сім тижнів. Голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко повідомив, що російська балістична ракета була запущена в бік столиці близько 8 ранку за місцевим часом. «Ракета не долетіла до Києва, на підльоті до столиці її збили сили ППО», – сказав він, додавши, що постраждалих і великих руйнувань немає.

Українські прикордонники заявили, що відбили село на північному сході країни, що прилягає до російського кордону. На онлайн-відео з Харківської області видно, як прикордонники підняли синьо-жовтий український прапор у селі Тополі на кордоні з Росією без додаткових пояснень.

На сході військовий речник Олескандр Штупун заявив, що українські війська відбили 35 російських атак в Авдіївці та поблизу неї, яка перебуває під інтенсивним вогнем із середини жовтня. Штупун розповів національному телебаченню, що 70% авіаударів на сході та півдні були спрямовані на Авдіївку. Чиновники в Авдіївці кажуть, що очікують нового наступу Росії на місто, коли земля висохне після багатоденних сильних дощів.

Російська влада заявила в суботу, що розпочала розслідування «тероризму» після того, як вантажний потяг зійшов з рейок на південний захід від Москви. У суботу в Рязанській області через «саморобний вибуховий пристрій» зійшли з рейок 19 вагонів потяга, йдеться в повідомленні державного слідчого комітету в соціальних мережах.

Російська влада поки що не звинуватила Україну в суботньому інциденті, але на російських залізницях було здійснено кілька спроб диверсій після того, як країна почала наступ на Україну в лютому 2022 року, і Москва неодноразово звинувачувала у відповідальності Київ.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 626 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *