В Румунії почав роботу центр підготовки пілотів F-16, де навчатимуться українські пілоти

Член НАТО Румунія у понеділок урочисто відкрила міжнародний навчальний центр для пілотів реактивних літаків F-16 з країн-союзників та інших партнерів, включаючи Україну
Ольга Лисенко 919 Коментувати
Румунія урочисто відкриває центр підготовки пілотів реактивних літаків F-16 для союзників по НАТО та України. Фото - Lockheed Martin

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Washington Post, навчальний комплекс, розташований на авіабазі у Фетешті на південному сході Румунії, буде орієнтований на підвищення оперативної сумісності між союзниками по НАТО та покращення позиції військового альянсу «для протидії складним викликам» у Східній Європі та Чорноморському регіоні, повідомило міністерство оборони Румунії.

Зазначається, що потужні військові літаки американського виробництва будуть поставлені Королівськими ВПС Нідерландів, а авіабудівна компанія Lockheed Martin забезпечить інструкторів і технічне обслуговування в навчальному центрі.

Кетлін Кавач, посол США в Румунії, яка була присутня на відкритті, назвала співпрацю «прикладом того, як державний і приватний сектори можуть співпрацювати для просування наших оборонних пріоритетів».

Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має довгий кордон з Україною. Після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, Київ неодноразово просив своїх партнерів надіслати сучасні винищувачі, щоб надати йому бойової переваги, і деякі країни НАТО так і зробили.

У відповідь на війну по сусідству Румунія збільшила витрати на оборону, а НАТО зміцнила свою присутність на східному фланзі Європи, відправивши додаткові багатонаціональні бойові групи до членів Альянсу Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини.

Відкриття центру відбулося після того, як минулого тижня Румунія заявила, що наполягає на купівлі 54 основних бойових танків Abrams останньої моделі та відповідного обладнання у Сполучених Штатах у рамках угоди вартістю щонайменше мільярд доларів, щоб допомогти країні Європейського Союзу протистояти викликам регіональної безпеки.

У квітні Вища рада національної оборони Румунії також схвалила придбання невизначеної кількості винищувачів F-35 останнього покоління американського виробництва, оскільки Румунія намагається модернізувати свої ВПС.

Румунія відіграє дедалі помітнішу роль в Альянсі протягом війни, зокрема приймаючи зустріч міністрів закордонних справ НАТО в листопаді 2022 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про F-16 для України: Бельгія пообіцяла передати свої літаки

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *